Kulinaria

5 sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek! Sprawdź je koniecznie + ciekawostki + WIDEO.

Tłusty czwartek to ulubiony dzień łasuchów, ponieważ mogą bezkarnie objadać się pączkami, faworkami i oponkami. Stary przesąd mówi nawet, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, będzie miał pecha! A więc w tym dniu nie liczymy kalorii, tylko delektujemy się karnawałowymi słodkościami. Pączki i faworki najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartkiem, ale możemy uczcić ten dzień mniej tradycyjnymi słodkościami, do wyboru mamy, oponki,donaty,churrosy. Dla tych, co jednak diety nie odpuszczają nawet w Tłusty Czwartek, polecamy pączki pieczone w piekarniku. W tym artykuke przygotowaliśmy dla Was pięć sprawdzonych przepisów na karnawałowe słodkości.

Pączki tradycyjne:

Najlepsze są te, które zrobimy w domu! Pączki wbrew powszechnej opini wcale nie są takie trudne w wykonaniu. Jeśli wybierzemy sprawdzony przepis i będziemy trzymać się zasad pieczenia pączków, na pewno wyjdą nam pyszne. My polecamy sprawdzony przepis, z którego wychodzą mięciutkie, pyszne pączki. Najlepsze są te z marmoladą różaną, ale to już Wasz wybór z jakim nadzieniem zaserwujecie Wasze pączki.Składniki na ok. 15 sztuk.500g mąki100g cukru + 1 łyżka do rozczynu70g masła5 dag drożdży świeżych3/4 szklanka mleka4 żółtka2 jajka1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka soli2 łyżki spirytusudo smażenia 1 litr olejuLukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki soku z cytrynyskórka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 4 łyżki mąki,1 łyżkę cukru i ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie rozpuszczamy masło, które następnie odstawiamy do ostudzenia. W misce ucieramy jajka, żółtka oraz cukier. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, dodajemy ubite jajka i nie przerywając wyrabiania, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, oraz roztopione masło. Ciasto drożdżowe wyrabiamy mikserem z odpowiednimi końcówkami (możemy to zrobić również rękoma). Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie, dodajemy do ciasta spirytus i lekko go wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nabieramy kawałek ciasta, lekko rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy łyżeczkę marmolady i formujemy pączek. Gotowe pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15.min. Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy pączki z dwóch stron po kilka minut. Odsączamy je z nadmiaru tłuczu na ręczniku papierowym.Przygotowanie lukru:Składniki na lukier wymieszać ze sobą do uzyskania, kremowej konsystencji.Pączki polewamy lukrem jak są ciepłe, posypujemy skórką z pomarańczy.Możemy, zamiast lukru posypać pączki tylko cukrem pudrem, będą równie pyszne.

Instrukcje jak smażyć pączki znajdziesz TU: 

Poniżej wideo: 

Pączki Wiedeńskie:Ten rodzaj pączków przygotowujemy z ciasta parzonego.Wymagają trochę mniej pracy niż tradycyjne pączki, ale są równie dobre.Składniki na ok. 22 sztuki.100 g masła1 szklanka wodyszczypta soli200g mąki pszennej4 jajkaolej do smażenia.Wykonanie:Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli, mieszamy i zagotowujemy.Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.Ciasto odstawiamy do przestudzenia.Gdy ciasto osiągnię temperaturę pokojową, miksujemy je dodając powoli jajka, aż do uzyskania gładkiej konsynstencji. Następnie przy użytciu rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, formujemy równe kółka na papierze do pieczenia.Następnie wycinamy kwadraty tak,aby na każdym znajdował się jeden pączek.W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka wkładamy na rozgrzany tłuszcz, wraz z papierem do pieczenia, po chwili ściągamy papier (sam łatwo odchodzi od pączków) .Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki soku z cytrynySkładniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Widoe jak zrobić pączki hiszpańskie (podobne w wykonaniu jak wiedeńskie): 

Faworki:Najlepsze są te bardzo cieniutkie, kruche i mocno oprószone cukrem pudrem. Cały sekret kruchych faworków tkwi w bardzo cienkim rozwałkowaniu ciasta.Przepis na faworki:1,5 szklanki mąki4 żółtka3 łyżki śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 łyżka spirytusu lub octu1 litr oleju do smażeniacukier puder do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki dobrze zagnieść ze sobą. Następnie uderzamy ciasto wałkiem, aby powstały pęcherzyki powietrza.Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, tak,że prawie widać stolnicę.Przez to faworki będą bardzo kruche nawet na drugi dzień.Wycinamy faworki i kładziemy na ścierkę.Rozgrzewamy tłuszcz do ok. 170 stopni i partiami smażymy chrusty z obu stron.Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o tym jak zrobić idealne faworki znajdziesz TU 

Oponki serowe:Składniki:500g sera półtłustego500g mąki pszennej100g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka octu250ml kwaśnej śmietanyDodatkowo:tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowymały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:Ser biały należy przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Następnie przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy zmielony ser, śmietanę,sodę,ocet, żółtka oraz oba cukry.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm grubości. Z tak przygotowanego ciasta wykrajamy za pomocą szklanki kółka, następnie na środku każdego z nich wykrajemy mniejsze za pomocą kieliszkakółka W międzyczasie rozgrzewamy olej z dodatkiem spirytusu do tem.ok 180st Opinki smażymy oz obu stron, do momentu, aż się zarumienią. Usmażone oponki wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu. 

Wideo jak zrobić oponki serowe: 

Pączki z piekarnika:Na koniec naszego zestawienia proponujemy pączki pieczone, idealne dla osób dbających o linię.Przygotowuje się podobnie jak tradycyjne pączusie, ale ich smażenie a w praktyce pieczenie odbywa się już w piekarniku.Są mięciutkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.Te pączki nie mają nadzienia, tylko cukrowo-cynamonową posypkę.Składniki:275 g mąki110 ml mleka7 g suchych3 łyżeczki cukru1 jajko30 g masłaposypka:1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru3 łyżeczki cukru trzcinowegoWykonanie:Wszystkie składniki przesypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do mementu, aż będzie odchodziło Nam od rąk. Tak przygotowane ciasto ą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odrywamy po małym kawałeczku formując pączki.W miseczce mieszamy składniki posypki, następnie obtaczamy w niej każdego z przyogotwanych pączków. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minw 180 stopniach.Smacznego!

Jak zrobić pączki z piekarnika: 

Mamy nadzieję, że nasze porady pomogą Wam wybrać najlepszy przepis na Tłusty Czwartek i będziecie świętować ostatni dzień karnawału z pysznymi słodkościami!

Popularne artykuły

8 lekcji życia, które Twoja babcia chciałaby, żebyś wiedziała. Nr 4 to esencja mądrości!

Nigeryjskie oszustwo- jak nie dać się nabrać

Skuteczny sposób na pozbycie się cellulitu!