Newsy

Jak zrobić idealny omlet - 5 zasad + przepis podstawowy

Omlet to propozycja na idealne śniadanie, ale nie tylko. Takie danie dostarcza nam sporą ilość białka, zdrowego tłuszczu i witamin. Czasem jednak popełniamy w jego przygotowaniu błędy, przez które omlet wychodzi zbyt oklapnięty lub przypalony. Warto więc sprawdzić przepis na idealny omlet.

#1. Temperatura składników

Pamiętaj, aby jajka były świeże i miały temperaturę pokojową. Po wyciągnięciu ich z lodówki odczekaj kilka minut, zanim ich użyjesz.

#2. Oddziel białka od żółtek

Dwa żółtka roztrzep w misce z łyżką mleka i łyżeczką mąki, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć pianę z białek z roztrzepaną masą z żółtek i dodaj szczyptę soli.

#3. Smażenie

Na patelni dokładnie rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju. Następnie wlej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu. Kiedy omlet zetnie się na jednej stronie, podważ go szeroką, najlepiej płaską łyżką i szybko odwróć na drugą stronę. Na koniec zsuń omlet na talerz. Jest to najprostsza wersja omleta, jednak im więcej ciekawych składników, tym lepiej będzie smakować śniadanie.

#4. Urozmaicony omlet

Omlet idealnie smakuje z serem fetą, pomidorami, szynką, pieczarkami, a właściwie ze wszystkim, na co macie ochotę. Na początku warto podsmażyć delikatnie ulubione dodatki, a następnie zalać je masą jajeczną przygotowaną tak, jak opisaliśmy wyżej.

#5. Smażenie pod przykryciem

Im więcej dodatkowych składników ma omlet, tym dłużej powinniśmy go podsmażać. W tym celu, aby się nie spalił, zwalniamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką. W ten sposób smażymy omlet ok. 3-4 minut.


Rodzaje omletów

Powyżej przedstawiliśmy przepis na najbardziej tradycyjny omlet. Jednak istnieją jeszcze inne rodzaje omletów, które warto wypróbować.

Omlet francuski

Jest to omlet przygotowany z jajek. Tak, jak w przepisie powyżej. Zazwyczaj jednak dodatki kładzie się na usmażony już omlet.

Omlet hiszpański

Ten rodzaj omletu składa się z jajek i ziemniaków. Ziemniaki najpierw podsmażamy na patelni, a następnie zalewamy rozbełtanymi jajkami oraz dodajemy ulubione dodatki.

Wyżej podany przepis przetestowaliśmy sami. Poniżej zdjęcia. 

Składniki: 

- 3 jajka

- 1,5 łyżki mleka

- 1 łyżeczka mąki

- sól

- odrobina oleju. 

Uwagi: 

Omlet jest bardzo puszysty. Należy go smażyć na małym ogniu. Po kilka minut z każdej strony. 

Popularne artykuły

Jeżeli wsiadłaś do samochodu i zauważyłaś KARTKĘ na tylnej szybie – NIE WYSIADAJ!

Pilne! RCB rozesłało ważne komunikaty dla mieszkańców 2 województw!

Kalkulator snu. Jeśli nie działa, czekają nas te konsekwencje