Jak zrobić idealny omlet - 5 zasad + przepis podstawowy
Omlet to propozycja na idealne śniadanie, ale nie tylko. Takie danie dostarcza nam sporą ilość białka, zdrowego tłuszczu i witamin. Czasem jednak popełniamy w jego przygotowaniu błędy, przez które omlet wychodzi zbyt oklapnięty lub przypalony. Warto więc sprawdzić przepis na idealny omlet.
#1. Temperatura składników
Pamiętaj, aby jajka były świeże i miały temperaturę pokojową. Po wyciągnięciu ich z lodówki odczekaj kilka minut, zanim ich użyjesz.
#2. Oddziel białka od żółtek
Dwa żółtka roztrzep w misce z łyżką mleka i łyżeczką mąki, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć pianę z białek z roztrzepaną masą z żółtek i dodaj szczyptę soli.
#3. Smażenie
Na patelni dokładnie rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju. Następnie wlej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu. Kiedy omlet zetnie się na jednej stronie, podważ go szeroką, najlepiej płaską łyżką i szybko odwróć na drugą stronę. Na koniec zsuń omlet na talerz. Jest to najprostsza wersja omleta, jednak im więcej ciekawych składników, tym lepiej będzie smakować śniadanie.
#4. Urozmaicony omlet
Omlet idealnie smakuje z serem fetą, pomidorami, szynką, pieczarkami, a właściwie ze wszystkim, na co macie ochotę. Na początku warto podsmażyć delikatnie ulubione dodatki, a następnie zalać je masą jajeczną przygotowaną tak, jak opisaliśmy wyżej.
#5. Smażenie pod przykryciem
Im więcej dodatkowych składników ma omlet, tym dłużej powinniśmy go podsmażać. W tym celu, aby się nie spalił, zwalniamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką. W ten sposób smażymy omlet ok. 3-4 minut.
Rodzaje omletów
Powyżej przedstawiliśmy przepis na najbardziej tradycyjny omlet. Jednak istnieją jeszcze inne rodzaje omletów, które warto wypróbować.
Omlet francuski
Jest to omlet przygotowany z jajek. Tak, jak w przepisie powyżej. Zazwyczaj jednak dodatki kładzie się na usmażony już omlet.
Omlet hiszpański
Ten rodzaj omletu składa się z jajek i ziemniaków. Ziemniaki najpierw podsmażamy na patelni, a następnie zalewamy rozbełtanymi jajkami oraz dodajemy ulubione dodatki.
Wyżej podany przepis przetestowaliśmy sami. Poniżej zdjęcia.
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- odrobina oleju.
Uwagi:
Omlet jest bardzo puszysty. Należy go smażyć na małym ogniu. Po kilka minut z każdej strony.