Zdrowie

AFERA MIĘSNA - 9,5 tony nie nadawało się do spożycia. Jak wybrać dobre mięso?

 
Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki przyznał na wczorajszej konferencji, że z powodu afery mięsnej, ceny polskiej wołowiny na eksport drastycznie spadły. Polscy producenci mięsa stracą ok. 600 mln zł. Wszystkiemu winna jest afera mięsna, która miała miejsce niedawno. Okazało się, że w jednej z ubojni produkuje się mięso z padłych krów i chorych krów.



Na rynek wpuszczono ok. 9,5 tony mięsa niezdatnego do spożycia. 16 stycznia zatrzymano również ładunek polskiej wołowiny w Słowenii. 1,5 tony mięsa eksportowanego do Słowenii prawdopodobnie pochodzi od chorych krów.



Nie można jednak panikować



Warto wspomnieć, że nieprawidłowości wykryte zostały w tylko jednej ubojni. W Polsce produkuje się gigantyczne ilości wołowiny i innego mięsa. 99% ubojni z pewnością stosuje się do wszelkich (dość restrykcyjnych) przepisów. Regularnie są bowiem kontrolowane przez wyspecjalizowanych weterynarzy. Niestety, jedna czarna owca zepsuła opinię o polskim mięśnie nie tylko rodakom, ale i całemu światu. Niewiele jest teraz krajów skorych do płacenia za nasze mięso, które jest dobrej jakości.



To nie koniec konsekwencji



Oprócz spadku eksportu mięsa czeka nas jeszcze tłumaczenie się przed komisją europejską. Polska musi przedstawić wyjaśnienia dotyczące afery w jednej z ubojni. Jeśli okaże się, że nie spodobają się one członkom komisji, mogą nas czekać nieprzyjemne konsekwencje – nawet wstrzymanie polskiego handlu.



Jak wybrać zdrowe mięso?



Według powszechnej opinii, mięso z sieciówek jest gorszej jakości. Okazuje się jednak, że duże sieciówki kupują mięso od dużych ubojni, które objęte są bardziej wnikliwym sprawdzaniem. Co więcej, sieciówki również podejmują dodatkową kontrolę wszystkich produktów, które trafiają do ich sklepów (kwestia ewentualnych konsekwencji). Powinniśmy mieć więc pewność, że znane w całej Polsce sklepy nie zaserwują nam mięsa z chorych krów.



Jednak najlepszym wyborem jest i zawsze będzie kupowanie mięsa od lokalnych i sprawdzonych hodowców. Trudno jest jednak dostać wołowinę lokalnie. Możemy jednak poszukać w naszej okolicy dobrej wieprzowiny, drobiu i jaj. 

Jak wybrać dobre mięso w sklepie?

Kupując mięso, jakiekolwiek, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Od tego zależy jakość i wartość odżywcza naszego obiadu.

Konsystencja

Im twardsze jest mięso, tym większą możemy mieć pewność, że pochodzi od starego zwierzęcia. Mięso ze starszych osobników jest mniej odżywcze i gorzej smakuje. Nie powinno być ono jednak zbyt miękkie – kawałek musi być jędrny.

Kolor

Bez względu na gatunek mięsa, zawsze powinniśmy unikać takiego, które jest poszarzałe z wierzchu. W środku natomiast szary kolor nie jest oznaką nieświeżości. Mięso nie powinno się również błyszczeć i być lepkie.

Czytaj etykiety

Mięso mielone najlepiej kupować tam, gdzie mielą je na miejscu – na twoich oczach. Jeśli jednak jesteś zmuszona do zakupu mięsa paczkowanego, koniecznie przeczytaj etykietę. Jeśli w składzie znajduje się cokolwiek innego, niż mięso – zrezygnuj.

Miejsce zakupu

Warto poświęcić trochę czasu na odnalezienie takiego sklepu, który może zaoferować nam świeże i zdrowe mięso. Czasami wystarczy popytać sąsiadów, czy znajomych, aby znaleźć godnego zaufania dostawcę.

Popularne artykuły

Od dziś zmiany w obostrzeniach! Co trzeba wiedzieć?

Zielony kolor moczu – co oznacz i czy jest się czego obawiać?

Wybieramy dodatki do wzorzystej sukienki – wskazówki, które warto wziąć pod uwagę!