Dieta jajeczna skutecznie odchudza, ale ma jedną wadę!
Dieta jajeczna niedawno stała się dość popularna szczególnie w USA, gdzie problem otyłość jest bardzo poważny. Jajka są niezwykle zdrowe i wspomagają odchudzanie, dlatego stały się podstawą nowej odchudzającej diety. Ma ona jednak jedną wadę.
Diety jajecznej nie można stosować długo, a po jej zakończeniu nie można wracać do poprzednich nawyków żywieniowych. Okazuje się, że jeśli po zakończonej diecie nie zmienimy swojego stylu odżywiania na zdrowy i mniej kaloryczny, czeka nas poważny efekt jojo.
Ok. 90% kobiet korzystających z tej diety, po jej zakończeniu nie zmieniła stylu życia i doznały efektu jojo w bardzo krótkim czasie.
Dieta jajeczna ma na celu szybkie zrzucenie kilku zbędnych kilogramów i powinna być ona tylko wstępem do całkowitej zmiany sposobu odżywiania. Nie można więc stosować jej dłużej niż 1-2 tygodnie, a po zakończeniu diety konieczne jest wprowadzenie zdrowej i zróżnicowanej diety.
Dieta jajeczna jadłospis:
Poniedziałek
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: 2 pieczone ziemniaki, 2 jabłka
Obiad/kolacja: talerz warzyw, gotowany kurczak
Wtorek
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: kurczak gotowany z warzywami
Obiad/kolacja: talerz warzyw, dwa jajka na twardo
Środa
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: 3 ulubione owoce
Obiad/kolacja: kurczak na parze z dodatkiem pomidorów
Czwartek
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: pół kostki chudego twarogu, jogurt naturalny, pomidory
Obiad/kolacja: 150 g chudej ryby, ulubione warzywa
Piątek
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: 2 jajka na twardo, gotowane warzywa
Obiad/kolacja: kurczak pieczony lub gotowany, talerz sałaty
Sobota
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: 3 ulubione owoce
Obiad/kolacja: 150 g ryby pieczonej ze szpinakiem
Niedziela
Śniadanie: 2 jajka na twardo, ulubiony owoc
Podwieczorek: pieczony kurczak, sałatka z pomidorami i cebulą z dodatkiem jogurtu naturalnego
Obiad/kolacja: warzywa gotowane na parze, 2 jajka na twardo.