10 pysznych i prostych PRZEKĄSEK NA SYLWESTRA!
Facaccia z oliwkami i pomidorkami
Składniki:
500 g mąki krupczatki
1 łyżeczka drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
400 ml wody
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
oregano
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
-Mąkę, drożdże oraz sól wsypujemy do miski.
-Dodajemy stopniowo wodę wyrabiając w tym samym czasie masę z ciasta. Gdy już uzyskamy jednolitą masę, smarujemy ja oliwą i ostawiamy pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24 godziny.
-Nasze ciasto wyciągamy z miski a następnie rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Blaszkę należy natłuścić a następnie posypać bułką tartą. Ciasto wykładamy na blaszkę dodajemy pokrojone pomidorki ( lekko wbijamy w ciasto) oraz oliwki.
-Całość posypujemy oregano oraz skrapiamy oliwą. Tak przygotowane ciasto najlepiej ostawić na dodatkową godzinę. Po upływie godziny wstawiamy naszą focaccie do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu kroimy a następnie posypujemy świeżo pokrojoną bazylią.
-Focaccie podajemy z ulubionym sosem bądź dipem.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/68232,facaccia-z-pomidorkami-i-oliwkami.html
Gniazda z mięsa mielonego z serem żółtym
Składniki:
pół kilo mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa meksykańska
sól
pieprz
250 gram sera żółtego
ser mozzarella
suszone pomidory
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
-Mięso mielone umieszczamy w misce następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz przyprawy w postaci pieprzu, soli oraz gotowej mieszanki meksykańskiej. Mięso dokładnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.
-W osobnej miseczce łączymy ze sobą starty ser żółty z posiekanymi suszonymi pomidorami, żółtą i czerwoną papryką oraz posiekaną pietruszką.
-Z mięsa mielonego formujemy kulki, które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą palców lub małej łyżeczki z naszych kulek mięsnych formujemy gniazda lub koszyczki. W tak przygotowanych gniazdach z mięsa umieszczamy plaster sera mozzarella oraz wcześniej przygotowany farsz.
-Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. I gotowe!
-Tak przygotowane gniazda z mięsa mielonego są świetną propozycją na imprezę lub obiad dla całej rodziny.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/103600,gniazda-z-miesa-mielonego-z-serem-zoltym.html
Jajka z farszem pieczarkowym
Składniki:
6 Jajek
300 g pieczarek
1 mała cebula
Majonez
Olej do smażenia
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
-Jajka ugotuj na twardo.
-Kiedy ostygną wyjmij z nich żółtka i przełóż je do osobnej miski.
-Pieczarki obierz i drobno posiekaj. To samo zrób z cebulą.
-Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni, aż dokładnie się połączą.
-Następni przełóż farsz z patelni do miski z żółtkami, dodał 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj.
-Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij białka jaj.
-Na koniec udekoruj jajka majonezem i natką pietruszki.
Roladki z szynki z serkiem naturalnym
Składniki:
300 g szynki konserwowej
200 gram serka naturalnego homogenizowanego
3 sztuki ogórków konserwowych
7 pieczarek marynowanych
pietruszka
3 łyżki majonezu
1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w ciepłej wodzie, następnie ostudzona)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
-W misce łączymy ze sobą serek naturalny, drobno pokrojonego ogórka konserwowego oraz pieczarki marynowane. Do tak przygotowanych składników dodajemy posiekaną pietruszkę.
-Całość dokładnie mieszamy. Do naszego farszu dodajemy również 3 łyżki majonezu, pieprz, sól oraz 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Żelatynę należy rozpuścić w ciepłej wodzie następnie odczekać, aż całość wystygnie. Tak połączone składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
-Na rozwiniętą folię spożywczą wykładamy pojedyncze plastry szynki konserwowej, tak aby ich brzegi nakładały się na siebie. Na szynkę wykładamy farsz następnie zwijamy w rulon i owijamy dokładnie folią spożywczą.
-Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
-Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetrów.
-Pojedyncze roladki wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi warzywami.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/109115,roladki-z-szynki-z-serkiem-naturalnym.html
Nuggetsy z kurczaka - jak z KFC wersja FIT
Składniki:
kurczak
płatki kukurydziane
mąka
2 jajka
pieprz
sól
czosnek granulowany
słodka papryka
Składniki na sos:
ketchup
sos BBQ
miód
PRZYGOTOWANIE:
-Kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy dłonią w miseczce na mniejsze kawałki (możemy je również blendować) i doprawiamy. W osobnej miseczce roztrzepujemy dwa jajka.
-Kawałki mięsa maczamy kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych. Tak przygotowanego kurczaka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
-W międzyczasie przygotowujemy sos poprzez wymieszanie ketchupu, sosu BB& oraz niewielkiej ilości miodu.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/79680,nuggetsy-z-kurczaka-jak-z-kfc-wersja-fit.html
Roladki z tortilli z łososiem wędzonym
Składniki:
placki tortilli
wędzony łosoś w plastrach
serek chrzanowy
sałata lodowa
ogórek
majonez
pieprz
koperek
PRZYGOTOWANIE:
-Na desce rozkładamy folię na której umieszczamy pojedynczy placek tortilli.
-Naszą tortille smarujemy serkiem, następnie wykładamy na całej powierzchni łososia, sałatę lodową, warstwę majonezu, plasterki ogórka. Ogórka posypujemy pieprzem następnie ponownie smarujemy majonezem.
-Tortille zwijamy w rulon lekko dociskając, aby po krojeniu roladki się nie rozpadły.
-Tak przygotowane tortille wkładamy na dwie godziny do lodówki. Tortille kroimy bezpośrednio przed podaniem.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/102362,roladki-z-tortilli-z-lososiem-wedzonym.html
Pyszne bagietki z piekarnika
Składniki:
3 bagietki ( średniej wielkości)
4 jajka
100 g dowolnej szynki
100 gram sera żółtego
szczypiorek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
-Wycinamy środki naszych bagietek. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, ser żółty ścieramy na tarce, kroimy drobno szczypiorek oraz niewielką ilość papryki.
-Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.Gotowe nadzienie wkładamy do bagietek a następnie zalewamy je jajkiem.
-Piekarnik nagrzewamy do 180°C a następnie pieczemy przez około 10- 15 minut, aż nadzienie się zetnie a bagietki lekko zarumienią.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/6747,pyszne-bagietki-z-piekarnika.html
Kuleczki serowe - HIT na imprezę!
Składniki:
350 gram makaronu
1 litr mleka
400 g sera cheddar
150 g serka śmietankowego philadelphia
1 sztuka papryki jalapenos
10 gram bekonu
150 gram parmezanu
6 łyżek masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
mąką
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
-W dużym garnku podgrzewamy jeden litr mleka, następnie dodajemy makaron i gotujemy przez kilka minut, aż makaron będzie miękki i wchłonie mleko.
-Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie dodajemy kolejno ser cheddar, serek philadelphia, pokrojoną paprykę jalapenos, drobno pokrojony bekon, parmezan oraz masło.
-Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą (sery powinny się całkowicie roztopić, jeśli jest to konieczne to podgrzewamy ponownie makaron).
-Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem a następnie wykładamy do prostokątnego naczynia (najlepiej wyłożyć go wcześniej folią spożywczą) i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Po godzinie wyciągamy nasz makaron z lodówki i kroimy na małe kwadraciki.
-Każdy z serowych kwadracików kolejno obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej.
-W garnku rozgrzewamy olej a następnie ostrożnie wrzucamy do niego nasze kuleczki serowe i smażymy, aż się zarumienią.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/119689,kuleczki-serowe-hit-na-impreze.html?utm_source=internal&utm_medium=similar&utm_campaign=similar
Krążki cebulowe z mozzarellą
Składniki:
cebula
mozzarella
bułka tarta
jajko
słodka papryka
sól
pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy oraz kroimy cebulę. Nasze krążki powinny być dość szerokie około 2 - 3 cm. Kupując cebule wybierzmy te większe.
Plastry cebuli rozdzielamy a następnie dobieramy w pary dopasowując je wielkością. Ser mozzarella kroimy w wąskie paski.
Bierzemy dwa krążki a następnie wkładamy mozzarelle ( tak jak na wideo). W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe krążki.
W osobnych miseczkach przygotowujemy jajko (doprawione solą i pieprzem) oraz bułkę tartą. Dodatkowo do bułki dodajemy słodką paprykę.
Krążki kolejno obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
Gotowe krążki wykładamy na blaszce, smarujemy oliwą a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym 200 stopni przez 15 minut.
Nasze krążki smakują najlepiej z domowym dipem lub ketchupem.
VIDEO:https://blog.kobieceinspiracje.pl/67900,krazki-cebulowe-z-niespodzianka.html