Zdrowie

Uważaj na mandarynki! Sprawdź ten artykuł zanim je zjesz.

Mandarynki są znakiem rozpoznawczym mroźnej pory roku. W wielu domach stało się tradycją, że w czasie zimy kosz pełen mandarynek jest obowiązkowy. Nie ma się co dziwić… są bardzo smaczne i pełne witamin, ale zastanawialiście się kiedykolwiek jak to jest możliwe, że piękne lądują w naszych sklepach? Przecież mandarynki nie rosną w Polsce, a te które jemy zazwyczaj sprowadzane są z Hiszpanii. Muszą zatem być w jakiś sposób przetransportowane zanim się zepsują, a więc znaleziono na to sposób. Zazwyczaj stosuje się wosk roślinny oraz żywicę. Spryskuje się tym mandarynki, aby udało się je przetransportować do Polski, ale to nie wszystko.

Pestycydy

Z pewnością wielu z was słyszało o pestycydach, które są stosowane przy uprawie warzyw i owoców. Mają one za zadanie niszczyć wszelkie szkodniki, które mogą osiadać na żywności. Dzięki pestycydom łatwo pozbywamy się szkodników i możemy spokojnie dostarczyć soczyste mandarynki.

Pestycydy trują szkodniki, ale czy zagrażają też nam? Odpowiedź brzmi, tak! Pestycydy również wpływają na nasze zdrowie i większość z nas nie jest nawet tego świadoma. Obranie skórki nie jest wystarczające, ponieważ środki te nadal zostają na naszych dłoniach, którymi następnie jemy. Badania przeprowadzone w 2017 roku pokazuje, że mandarynki znajdują się na 26. pozycji wśród 50 warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami w Stanach Zjednoczonych. Jest czym się martwić, ponieważ te mandarynki, które jemy z pewnością nie pochodzą z Polski.

Co mogą wywołać pestycydy?

Jest wiele chorób, które mogą być efektem spożywania pestycydów. Między innymi mogą być źródłem problemów hormonalnych, raka oraz pogorszyć rozwój dziecka. Istnieje wiele zagrożeń z tym związanych, a więc warto wiedzieć jak możemy się przed tym bronić.

Jak jeść mandarynki?

Jak już wcześniej zostało wspomniane – obranie skórki nie jest wystarczające. Nadal pestycydy pozostają na naszych rękach. Dzięki myciu pod bieżącą wodą pozbędziemy się jedynie wosku roślinnego oraz żywicy, ale to, co najbardziej nam szkodzi nadal pozostaje. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts jedyna rzecz, która pomoże nam się pozbyć pestycydów w 96% procentach jest soda oczyszczona. Produkt ten rozbija pestycydy i neutralizuje ich działanie, a to dlatego że jest alkalizujący.

Do wody należy dołożyć kilka łyżeczek sody oczyszczonej i pozostawić w tym mandarynki na około 15 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że pestycydy nam nie zagrażają.

Proces zjedzenie jednej mandarynki nagle wydaje się bardziej skomplikowany i dłuższy, ale zdecydowanie warto poświęcić kilkanaście minut, jeśli chodzi o nasze zdrowie.

Popularne artykuły

5 prostych zasad, dzięki którym BUKIET pozostanie świeży na dłużej

Czy emeryt musi rozliczać się w urzędzie skarbowym?

Darmowa wizyta u dentysty! Sprawdź, jak skorzystać?