Dom

Płyn do naczyń – jak zwiększyć jego skuteczność? Prosty trik

Zadaniem płynu do naczyń jest skuteczne usuwanie tłuszczu z patelni, garnków, czy talerzy. Ma on również nabłyszczyć szklanki i sprawić, że na szkle nie będzie żadnego osadu. Nie każdy płyn jednak daje sobie z tym radę. Warto więc zastosować prosty trik, dzięki, któremu nie będziesz musiała szorować przypalonych garnków, a szkło zawsze będzie błyszczące i pozbawione osadu.

Jeden magiczny składnik

Aby płyn do naczyń działał o niebo lepiej, wystarczy dodać do niego biały ocet.

Dlaczego?

-Biały ocet skutecznie usunie uciążliwy osad z kawy i herbaty.

-Dzięki niemu przypalone resztki jedzenia usuniesz bez większych problemów.

-Jest to również jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków do usuwania tłuszczu z naczyń i garnków.

Jak przygotować mieszankę octu z płynem do naczyń?

Przygotuj butelkę i wlej do niej szklankę dowolnego płynu do naczyń i szklankę białego octu. Zamknij butelkę i dokładnie wymieszaj oba składniki.

Tak przygotowaną mieszanką umyj naczynia jak zwykle.

Biały ocet do nabłyszczania

Biały ocet doskonale sprawdza się również jako nabłyszczacz. Możesz stosować go również w zmywarce. Wystarczy, że nalejesz odrobinę octu do przegródki na nabłyszczacz. Dzięki temu pozbędziesz się uciążliwego osadu, który często pojawia się na szklankach, czy lampkach do wina, kiedy myjemy je w zmywarce. Szkło będzie błyszczące i pozbawione smug.

Popularne artykuły

Zaparowane okna? To już nie będzie twój problem! Mamy na to sposób!

Zaplamione obrusy świąteczne? Poznaj triki jak je wybielić i wykrochmalić!

Restauracje w galeriach handlowych będą się otwierać? Jest pewien sposób