Zdrowie

Jak ODCHUDZIĆ święta? Poznaj 7 prostych metod

Jesteś na diecie i dbasz o linię? Nie musisz rezygnować z postanowień z powodu świąt. Nie musisz też rezygnować z jedzenia pysznych świątecznych potraw. Wystarczy, że zastosujesz te kilka praktycznych porad, a sprawisz, że dania będą i pyszne i mniej kaloryczne.

Odchudzony sernik

Jeśli przygotowujesz sernik postaw na chudy ser. Zmniejsz również ilość dodawanego masła.Dzięki temu sernik nie straci swojej konsystencji, ale będzie mniej kaloryczny.

Odchudzony karp

Karp to podstawa świąt. Nie musisz z niego rezygnować. Karp jest jednak dość tłustą rybą, dlatego lepiej przygotować go w piekarniku z dodatkami (np. w papilotach z papieru do pieczenia), albo udusić w białym winie. Smażenie karpia na oleju w panierce nie jest najlepszym wyborem.

Odchudzone uszka i pierogi

W uszkach i pierogach najważniejszy jest farsz. Postara się, aby farsz nie był zbyt tłusty. Użyj mniej oleju do jego przygotowania. Możesz też zamienić olej na oliwę z oliwek – będzie zdrowiej.

Zrezygnuj z majonezu

Majonez jest bardzo kaloryczny i niezdrowy. Jednak z powodzeniem zastąpisz go jogurtem naturalnym lub mieszanką majonezu i jogurtu w proporcji 1:1. Możesz dodać go na przykład do sałatek.

Odchudzony barszcz

W tym roku postaw na naturalny, czysty barszcz. Jeśli dodasz do barszczu ziemniaki i śmietanę, jego kaloryczność zdecydowanie wzrośnie. Czysty barszcz natomiast jest najlepszym dodatkiem do krokietów, czy uszek.

Owoce na deser

Najbardziej kaloryczne są ciasta z ogromną ilością kremów. Rezygnuj z nich w święta na rzecz owoców. Owoce są słodkie, pyszne, ale nie tak bardzo kaloryczne, jak torty i ciasta.

Odchudzony piernik

Zastanawiasz się, jak odchudzić piernik? Wystarczy, że dodasz do niego warzywa. Jego smak będzie identyczny, a kaloryczność znacząco spadnie.

Wypróbuj ten przepis na zdrowszy piernik:

-płatki owsiane - 2 szklanki-migdały - pół szklanki-buraki gotowane - ok 200 g-miód - 4 łyżki-olej kokosowy - 4 łyżki-jajka - 3  sztuki

-dowolne mleko - pół szklanki

-przyprawa piernikowa  - 2 łyżki-kakao ciemne - 2 łyżki-soda oczyszczona  - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

-Zmiel migdały i płatki na mąkę i przesyp do miski.

-Dodaj starte ugotowane buraki, żółtka jajek, mleko, miód, olej, sodę i przyprawy.

-Dokładnie wszystko wymieszaj.

-W osobnej misce ubij białka.

-Dodaj białka do masy i delikatnie je ze sobą połącz.

-Teraz przelej masę do natłuszczonej foremki.

-Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Popularne artykuły

Dla kogo okulary do komputera?

Sprawdź najczęstsze objawy ZŁEGO KRĄŻENIA

Wybory prezydenckie tylko korespondencyjnie? Jest decyzja rządu