Eliksir zdrowia czyli syrop z cebuli!
Eliksir zdrowia, czyli syrop z cebuli znały już nasze prababcie. Z powodzeniem stosowały go również nasze babcie i mamy. Warto więc nie rezygnować z tego tradycyjnego, naturalnego leku. Poznaj przepis i właściwości syropu z cebuli.
Syrop z cebuli zawiera doskonałe właściwości dezynfekujące organizm, wspomagające prace układu odpornościowego oraz łagodzące stany zapalne. Domowy syrop uzupełnia również potrzebne organizmowi do regeneracji mikroelementy: witaminy A, C, B1, B2 i PP oraz selen, fosfor i wapń.
Jakie jeszcze właściwości posiada syrop z cebuli?
- Poprawia trawienie dzięki zawartości enzymów.
- Wspomaga leczenie infekcji pęcherza dzięki zawartości flawonoidów.
- Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, dzięki czemu zaleca się go w przypadku np. reumatyzmu czy cellulitu.
- Wyrównuje ciśnienie i dobrze wpływa na pracę serca.
- Zapobiega powstawaniu cukrzycy i nowotworów.
Syrop z cebuli mogą stosować zarówno dorośli jak i dzieci. Kiedy warto po niego sięgnąć?
-W przypadku wszystkich wyżej opisanych dolegliwości
-W przypadku przeziębienia
-W przypadku męczącego kaszlu i kataru
-W okresie jesienno-zimowym (jako wzmocnienie układu odpornościowego)
Przepis na podstawowy syrop z cebuli
Składniki:
-3 cebule
-1,5 szklanki miodu (jeśli dziecko ma uczulenie na miód użyj zwykłego cukru)
Posiekaj cebulę i wrzuć do słoika. Zalej miodem i odstaw na minimum 5 godzin. Po tym czasie cebula puści soki i syrop będzie gotowy.
Dawkowanie
Najczęściej zaleca się podawanie dziecku 3 łyżeczki syropu w ciągu dnia. W przypadku dorosłych mogą być to 3 łyżki. Jeśli jednak dziecko jest małe, jest alergikiem, lub zwyczajnie masz wątpliwości – zapytaj o dawkowanie swojego lekarza.
Przechowywanie
Syrop należy przechowywać w zamkniętym słoiku, w chłodnym i zacienionym miejscu.