Jak zrobić domowy zakwas na barszcz + przydatne wskazówki i najczęściej popełniane błędy!
Barszcz czerwony jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Nie wyobrażamy sobie lepszego dodatku do uszek, czy krokietów. Jednak coraz częściej idziemy na łatwiznę zastępując prawdziwy domowy barszcz czerwonym proszkiem z torebki. Ten pierwszy jest jednak nieporównywalnie lepszy, a wykonanie zakwasu na barszcz wcale nie jest skomplikowane.
Jak przygotować zakwas na świąteczny barszcz?
Potrzebne składniki:
- 1.5 l przegotowanej zimnej wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka soli
- 1,5 Buraki czerwone (tyle, aby wypełnić cały słoik)
-Na dno słoika włóż czosnek i wszystkie zioła.
-Buraki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do słoika tak, aby wypełnić jego całość.
-Sól rozpuść w przygotowanej wodzie i zalej słoik.
-Jeśli chcesz użyć zakwasu już na święta – pozostaw słoik otwarty w ciepłym miejscu i zbieraj co jakiś czas pojawiającą się pianę.
-Jeśli jednak chcesz zrobić sobie zapas zakwasu na inne okazje – zamknij słoik i odstaw w chłodne i zacienione miejsce (np. piwnica).
Tak przygotowany zakwas na barszcz wystarczy dodać do gotującego się rosołu i gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut. Barszcz następnie można doprawić wedle uznania.
Cenne wskazówki:
- do wykonania domowego zakwasu najwlepiej użyć podłużynych buraków, które należy dobrze wymyć i dokładnie wyszorować a następnie pokroić w cieńskie plastry,
- optymalny czas przygotowania zakwasu to od 5 do 10 dni,
- słoik (lub gliniany garnek), w którym będziemy przygotowywali zakwas należy dobrze wyparzyć, ten zabieg uchroni Nas przed niechcianą pleśnią,
- najlepszym chlebem do przygotowania zakwasu jest chleb razowy (przygotowywany również na zakwasie), pamiętaj, aby dobrze sprawdzić skład chleba, wiele chlebów jedynie tylko "udaje" razowy,
- pojawiająca się piana jest dobrym znakiem, oznacza to, że rozpoczął się proces fermentacji
- pamiętaj o codziennym usuwaniu piany, w początkowej fazie będzie jej dość sporo, po upływie 3-4 dni jej ilość powinna się zmniejszyć
- słoik w którym przechowujemy zakwas należy przykryć gazą (najlepiej złożoną z kilku warstw),
- zakwas najlepiej przechowywać w lodówce (maksymalnie do 2 tygodni)
- możemy doprawić nasz zakwas solą, która spowoduje, że zakwas uzyska głębszy smak oraz zapobiegnie to tworzeniu się pleśni,
Jak przyspieszyć proces fermentacji?
Jeśli zdecydowaliśmy się przygotować zakwas na ostatnią chwilę, możemy przyspieszyć jego proces fermentacji:
Sposób 1: do naszego nastawu dodajemy 2 łyżki na 1 litr wody soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków,
Sposób 2: do naszego nastawu dodajemy kromkę chleba razowego na zakwasie,
Sposób 3: dodajemy specjalnie przygotowany starter do kiszenia, który zawiera odpowiednio dobrane szczepy bakterii.
Co zrobić z burakami z zakwasu?
Buraki z zakwasu wystarczy pokroić w kostkę i przygotować z nich sałatkę z kiszonych buraków.
Nie popełniaj tego błędu
Jeśli pozostawiasz słoik otwarty, aby zakwas zrobił się szybko, pamiętaj o zbieraniu powstałej piany. Jest to bardzo ważne. Jeśli piana zalega na powierzchni zakwasu, to zakwas się nie udaje. Jeśli nie będziesz usuwać piany codziennie, stanie się ona świetną odżywką dla pleśni.