10 ciekawostek o maku, o których nie miałaś pojęcia!
Już w czasach starożytnych mak był znany cywilizacji jako symbol płodności, obfitości, a także snu. Stosowany był przez Egipcjan jako środek na uspokojenie. Słowianie natomiast uważali, że mak jest pokarmem zmarłych, dlatego potrawy z makiem jedzono w Zaduszki oraz na Wigilię. A co współcześnie wiemy o maku? Co w sobie zawiera i jakie ma właściwości?
1. Mak w połowie składa się z tłuszczy, przed wszystkim wielonasyconych, W 1 łyżce jest ok. 24 mg kwasów Omega 3 i ok. 2500 mg Omega 6, które są bardzo istotne dla naszego organizmu. Jednak należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej proporcji, bowiem przy nadmiarze omega 6 względem Omega 3 wzrasta ryzyko niektórych nowotworów.
2. Jest idealnym źródłem błonnika. Już w dwóch łyżkach maku zawarte jest 15% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik.
3. Jedna łyżka maku to ok. 10 gramów. W jednym gramie jest ok 3,3 tysiąca ziarenek, zatem na jednej łyżce jest aż 33 tysięcy ziaren!
4. Dwie łyżki maku to 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
5. Mak w niewielkim stopniu jest antybakteryjny. Potrafił zwalczyć ok 14% bakterii pobranych z jamy ustnej zdrowych osób. Badania prowadzone były poza organizmem.
6. Zawiera w śladowych ilościach substancje narkotyczne, które nie powodują uzależnienia, jednak mogą wpłynąć na wynik testu na obecność narkotyków w organizmie. Moczenie maku w wodzie, w temp. ok. 60 st.C, zmniejsza zawartość morfiny i kodeiny o około 50%. Mielenie dodatkowo zmniejsza ilość morfiny.
7. Według badań prowadzonych na myszach karmionych benzopirenem, zmniejszył częstotliwość pojawiania się nowotworu żołądka. Działanie miał słabsze niż w przypadku kminu rzymskiego lub liści bazylii, ale mocniejsze niż np. kurkuma lub liście psianki.
8. W postaci niemielonej, mak można wykorzystywać Może być w kuchni jako ozdobne posypki lub dodatek do bułek rogali drożdżówek czy muffinów. Może być także dodatkiem do sosu sałatkowego.
9. Biała odmiana maku jest tradycyjnie wykorzystywana w rogalach świętomarcińskich.
10. Zmielony mak tradycyjnie wykorzystywany jest jako nadzienie różnego rodzaju makowców, rolad makowych czy innych ciast. Bez niego nie byłoby wigilijnych potraw, takich jak: kutia, makiełki, makówki czy kluski z makiem.
Jak prawidłowo sparzyć mak?
Mak możemy sparzyć przy pomocy wody lub mleka. W pierwszej kolejności musimy dokładnie opłukać mak przy pomocy bieżącej, letniej wody. Do tej czynności najlepiej użyć sitka. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem. Tak przygotowany mak gotujemy przez 3 minuty, następnie odstawiamy na minimum 4 godziny, aby wchłonął mleko (lub wodę).
Mak zanim zostanie dodany do masy powinien zostać zmielony (najlepiej dwukrotnie). Jeśli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia to poszukajmy już zmielonego maku, który dostępny jest również w sklepach. Niektóre osoby jednak nie mielą maku, w tym przypadku mak moczy się kilka godzin w wodzie następnie jest długo gotowany.
W sklepach dostępne są również gotowe masy makowe, jednak są one bardzo słodkie wiec warto taką masę przygotować samodzielnie w domu.