Kulinaria

10 ciekawostek o maku, o których nie miałaś pojęcia!

Już w czasach starożytnych mak był znany cywilizacji jako symbol płodności, obfitości, a także snu.  Stosowany był przez Egipcjan jako środek na uspokojenie. Słowianie natomiast uważali, że mak jest pokarmem zmarłych, dlatego potrawy z makiem jedzono w Zaduszki oraz na Wigilię. A co współcześnie wiemy o maku?  Co w sobie zawiera i jakie ma właściwości?

1. Mak w połowie składa się z tłuszczy, przed wszystkim wielonasyconych, W 1 łyżce jest ok. 24 mg kwasów Omega 3 i ok. 2500 mg Omega 6, które są bardzo istotne dla naszego organizmu. Jednak należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej proporcji, bowiem przy nadmiarze omega 6 względem Omega 3 wzrasta ryzyko niektórych nowotworów.

2. Jest idealnym źródłem błonnika. Już w dwóch łyżkach maku zawarte jest 15% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik.

3. Jedna łyżka maku to ok. 10 gramów. W jednym gramie jest ok 3,3 tysiąca ziarenek, zatem na jednej łyżce jest aż 33 tysięcy ziaren!

4. Dwie łyżki maku to 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

5. Mak w niewielkim stopniu jest antybakteryjny. Potrafił zwalczyć ok 14% bakterii pobranych z jamy ustnej zdrowych osób. Badania prowadzone były poza organizmem.

6. Zawiera w śladowych ilościach substancje narkotyczne, które nie powodują uzależnienia, jednak mogą wpłynąć na wynik testu na obecność narkotyków w organizmie.  Moczenie maku w wodzie, w temp. ok. 60 st.C, zmniejsza zawartość morfiny i kodeiny o około 50%. Mielenie dodatkowo zmniejsza ilość morfiny.

7. Według badań prowadzonych na myszach karmionych benzopirenem, zmniejszył częstotliwość pojawiania się nowotworu żołądka. Działanie miał słabsze niż w przypadku kminu rzymskiego lub liści bazylii, ale mocniejsze niż np. kurkuma lub liście psianki.

8. W postaci niemielonej, mak można wykorzystywać Może być w kuchni jako ozdobne posypki lub dodatek do bułek rogali drożdżówek czy muffinów. Może być także dodatkiem do sosu sałatkowego.

9. Biała odmiana maku jest tradycyjnie wykorzystywana w rogalach świętomarcińskich.

10. Zmielony mak tradycyjnie wykorzystywany jest jako nadzienie różnego rodzaju makowców, rolad makowych czy innych ciast.  Bez niego nie byłoby wigilijnych potraw, takich jak: kutia, makiełki, makówki czy kluski z makiem.

Jak prawidłowo sparzyć mak?

Mak możemy sparzyć przy pomocy wody lub mleka. W pierwszej kolejności musimy dokładnie opłukać mak przy pomocy bieżącej, letniej wody. Do tej czynności najlepiej użyć sitka. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą lub mlekiem. Tak przygotowany mak gotujemy przez 3 minuty, następnie odstawiamy na minimum 4 godziny, aby wchłonął mleko (lub wodę). 

Mak zanim zostanie dodany do masy powinien zostać zmielony (najlepiej dwukrotnie). Jeśli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia to poszukajmy już zmielonego maku, który dostępny jest również w sklepach.  Niektóre osoby jednak nie mielą maku, w tym przypadku mak moczy się kilka godzin w wodzie następnie jest długo gotowany. 

W sklepach dostępne są również gotowe masy makowe, jednak są one bardzo słodkie wiec warto taką masę przygotować samodzielnie w domu. 

Popularne artykuły

PILNE: Czesław Michniewicz zwolniony ze stanowiska selekcjonera

Jak prawidłowo piec ciasto z proszkiem do pieczenia.

Nawet 3200 złotych na wakacje od pracodawcy! To świadczenie jest alternatywą dla wczasów pod gruszą