Mięso + soda! To połączenie zdziała cuda. Sprawdź koniecznie!
Zastosowań sody oczyszczonej jest niezliczona ilość. Zwalcza zgagę, czyści przypalony piekarnik i patelnię, oczyszcza organizm, a przede wszystkim dodajemy ją do pieczenia. Jednak soda oczyszczona ma jeszcze jedno, dość niespotykane zastosowanie – warto dodać ją do gotowania mięsa!
Wystarczy pół łyżeczki sody oczyszczonej dodać do mięsa, które chcemy udusić lub ugotować. Dzięki temu mięso, szczególnie wołowe, ale i każde inne zmięknie dużo szybciej. Mięso będzie miękkie, soczyste i delikatne, a przy tym nie straci swojego smaku.
Jeśli chcemy ugotować mięso jeszcze szybciej – użyjmy sody wcześniej. Posyp sodą kawałek mięsa i umieść w lodówce na ok. 3 godziny. Po tym czasie opłucz mięso z sody i ugotuj lub podduś.
Soda zamiast drożdży
Soda oczyszczona doskonale sprawdzi się również w przepisach, które wymagają drożdży. Jeśli nie masz ich pod ręką, wymieszaj sodę i kwasek cytrynowy w proporcji 1:1 i dodaj zamiast drożdży.
Soda do gotowania ziemniaków
Łyżeczkę sody możemy dodać również do gotujących się ziemniaków. Dzięki temu zachowają jasny, apetyczny kolor.