Newsy

Polka stworzyła opakowanie, które można zjeść! Mówi o niej cały świat

Róża Janusz, absolwentka School Of Form na kierunku Industrial Design, zaprojektowała opakowanie, które można zjeść. Opakowanie uprawia się podobnie do cebuli, trwa to jedynie dwa tygodnie, a umieszczona w nim żywność zachowuje świeżość do pół roku.

 

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to opakowanie, które może zrewolucjonizować  przemysł spożywczy. Jest ono wyhodowane, a nie wyprodukowane. SCOBY powstaje mniej więcej tak, jak cebula – poprzez nawarstwianie. Z racji tego, że tkanina stworzona jest z grzybka kombuchy, wyhodowanie opakowania nie wymaga sterylnych warunków, światła ani zaawansowanej technologii.

 

Materiał na opakowania SCOBY karmiony będzie odpadami rolniczymi. Natomiast użytkownicy będą hodować opakowania nie tylko po to, aby spełniały swoją pierwotną rolę, ale również po to, aby w naturalny i skuteczny sposób tworzyły nawóz.

 

Gdy opakowanie SCOBY przestaje być potrzebne, można je wyrzucić na kompost lub po prostu zjeść. Nawet wyrzucenie go na trawnik sprawi, że opakowanie zamiast zatruć, odżywi ziemię.

 

Takie rozwiązanie idealnie koreluje z decyzją, jaką podjął ostatnio Europarlament. Okazuje się, że do 2021 roku wszystkie państwa członkowskie będą musiały ograniczyć lub całkowicie wyeliminować sprzedaż plastikowych produktów jednorazowych (plastikowe sztućce, talerzyki, patyczki do uszu, itd.). Miejmy więc nadzieję, że produkt młodej Polski podbije świat.  

 

  

 

Popularne artykuły

Co zrobić jak wbił Ci się kleszcz? Postępowanie krok po kroku

PILNE: Mateusz Morawiecki i Jarosław Kaczyński jadą do Kijowa!

To ułatwi Ci podróż na WAKACJE!