Zdrowie

Przepis na leczniczą miksturę. Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby

Mikstura lecznicza zwiera w sobie składniki, które znane są na całym świecie ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. Regularne spożywanie niewielkiej ilości poniższej nalewki doskonale wzmacnia organizm i odporność, z tego względu warto sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym.

 

Ważną kwestią jest tutaj jakość produktów. Postaraj się zdobyć miód i ocet pochodzenia ekologicznego. Pamiętaj również o tym, aby kurkuma, chrzan i imbir były świeże, czyli w postaci korzenia. Jeśli jednak nie uda ci się kupić korzenia, w ostateczności użyj już zmielonych produktów.

 

Składniki:

  • 3 szklanki octu jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 papryczki chili
  • ćwierć szklanki czosnku
  • ćwierć szklanki cebuli
  • ćwierć szklanki imbiru

Przygotowanie:

 

--Cebulę i czosnek umyj, obierz ze skórki i drobniutko posiekaj.

--Korzenie imbiru, chrzanu, kurkumy i papryczkę chili zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

--Wszystkie składniki umieść w słoiku. Następnie zalej je octem, a na koniec miodem.

--Dokładnie wymieszaj wszystko razem, zamknij słoik i umieść w lodówce.

--Mikstura powinna spędzić w lodówce 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słoikiem, aby się lekko wymieszała.

 

Dawkowanie:

W przypadku choroby zaleca się spożywanie po 1 łyżce, 3 razy dobę. Natomiast w celach profilaktycznych wystarczy spożywać 1 łyżkę, raz dziennie.Mieszanka może jednak wywoływać u niektórych osób reakcje alergiczne. Jeśli po jej spożyciu dojdzie do uczulenia, skonsultuj się z lekarzem. Jeśli jesteś uczulona na którykolwiek składnik znajdujący się z mieszance, lepiej całkowicie z niej zrezygnuj. 

Popularne artykuły

10 zaskakujących zastosowań lakieru do paznokci

Suche i mdłe paszteciki do barszczu? Uniknij typowych błędów!

Falochrony niebezpieczne dla człowieka! Ratownik rozwiewa wątpliwości!