Przepis na leczniczą miksturę. Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby
Mikstura lecznicza zwiera w sobie składniki, które znane są na całym świecie ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. Regularne spożywanie niewielkiej ilości poniższej nalewki doskonale wzmacnia organizm i odporność, z tego względu warto sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym.
Ważną kwestią jest tutaj jakość produktów. Postaraj się zdobyć miód i ocet pochodzenia ekologicznego. Pamiętaj również o tym, aby kurkuma, chrzan i imbir były świeże, czyli w postaci korzenia. Jeśli jednak nie uda ci się kupić korzenia, w ostateczności użyj już zmielonych produktów.
Składniki:
- 3 szklanki octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki kurkumy
- 2 papryczki chili
- ćwierć szklanki czosnku
- ćwierć szklanki cebuli
- ćwierć szklanki imbiru
Przygotowanie:
--Cebulę i czosnek umyj, obierz ze skórki i drobniutko posiekaj.
--Korzenie imbiru, chrzanu, kurkumy i papryczkę chili zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
--Wszystkie składniki umieść w słoiku. Następnie zalej je octem, a na koniec miodem.
--Dokładnie wymieszaj wszystko razem, zamknij słoik i umieść w lodówce.
--Mikstura powinna spędzić w lodówce 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słoikiem, aby się lekko wymieszała.
Dawkowanie:
W przypadku choroby zaleca się spożywanie po 1 łyżce, 3 razy dobę. Natomiast w celach profilaktycznych wystarczy spożywać 1 łyżkę, raz dziennie.Mieszanka może jednak wywoływać u niektórych osób reakcje alergiczne. Jeśli po jej spożyciu dojdzie do uczulenia, skonsultuj się z lekarzem. Jeśli jesteś uczulona na którykolwiek składnik znajdujący się z mieszance, lepiej całkowicie z niej zrezygnuj.