Czego nie powinno się jeść zimą? Te warzywa i owoce odstaw na lato!
Zimą pragniemy wzmocnić swoją odporność, a więc chętniej sięgamy po różnego rodzaju owoce i warzywa, aby wzbogacić się o witaminy. Mało kto jednak wie, że niektóre z nich nie wpływają pozytywnie na nasz organizm podczas zimy, a więc warto się wstrzymać z ich spożywaniem do lata. Które owoce i warzywa dobrze jest odstawić na okres zimowy?
Kiwi
Owoc ten bez wątpienia jest znakomitym źródłem witaminy C, która w okresie zimowym jest nam bardzo potrzebna. Zaleca się jednak ograniczać spożywanie go w tym czasie. Kiwi ma właściwości chłodzące, a więc obniża temperaturę naszego ciała. Dodatkowo zawarte w nim szczawiany wapnia mogą wywołać kamienie nerkowe. Kiwi może również spowodować objawy alergiczne, jak duszności czy wysypkę, a to za sprawą alergenu, aktynidyny.
Pomidory
Z pewnością pomidory posiadają wiele niesamowitych zalet, jak zapobieganie miażdżycy, nowotworom oraz spowalniają starzenie się. Na lato są wręcz idealne, ale podczas zimy pomidory, które możemy spotkać w sklepach, nie posiadają tylu właściwości. Warunki im nie pozwalają, aby dojrzewać naturalnie, a więc ludzie są zmuszeni używać sztucznych technik.
Szpinak
Badania przeprowadzone przez Environmental Working Group dowodzą, że szpinak posiada najwięcej pestycydów podczas okresu zimowego. Bardzo ciężko jest znaleźć w tym czasie świeży szpinak, który dojrzewał w naturalny sposób. Szpinak dodatkowo może wywołać problemy z nerkami, osteoporozę oraz anemię, a to dzięki zawartościom kadmu.
Banan
Zima jest porą roku, w której nie mamy tyle ruchu fizycznego. Spacery czy jazda na rowerze nie wchodzi w grę, a więc naturalnie przybieramy na wadze. Warto odstawić produkty, które pobudzają apetyt i zachęcają nas do jedzenia, między innymi banany. Owoc ten jest doskonałym dostawcą cukru do krwi – fruktozy. Powoduje to jednak zwiększenie produkcji insuliny, a przez to bardzo szybko stajemy się głodni. Jeśli systematycznie nie pracujemy nad swoim ciałem, to zaleca się zaprzestanie spożywania tych owoców.
Cytrusy
Tradycją jest, aby w okresie zimy sięgnąć po pomarańczę lub mandarynkę. Cytrusy posiadają wiele niesamowitych właściwości, a do tego są źródłem potrzebnych witamin. Podobnie jak kiwi, ochładzają jednak nasz organizm, co źle może wpłynąć na nasze zdrowie.
Dobrze jest zatem rozważyć spożycie tych owoców i warzyw oraz ograniczyć je do jak najmniejszych ilości, a nasze zdrowie z pewnością nam za to podziękuje.