Kulinaria

Jak wybrać świeże, pyszne owoce i warzywa? Poznaj 10 genialnych trików!

Owoce i warzywa często są zbyt mało dojrzałe, albo już zepsute. Czasami okazuje się, że w ogóle nie są słodkie, ani soczyste. Aby zawsze wybierać pyszne owoce i warzywa, zapoznaj się z poniższymi sposobami.  

 

Pomidory

 

Wiele osób sądzi, że pomidory z gałązką są dojrzałe. Okazuje się jednak, że pomidory z gałązką zazwyczaj ścinane są z krzewu, kiedy są jeszcze niedojrzałe, a następnie dojrzewają w pudełku. Lepiej więc wybierać pomidory pojedyncze. Warto również pamiętać, aby kolor pomidorów był jednolity, czerwony, bez zielonych plamek.

 

Arbuz

Aby wybrać świeżego arbuza, musimy zrobić kilka testów. Arbuz powinien być bardzo ciężki, oznacza to, że jest soczysty. Arbuzy zazwyczaj mają jedną żółtawą plamkę. Im większa i bardziej nasycona kolorem plamka, tym dojrzalszy i słodszy arbuz.

 

Papryka

 

Niewiele osób wie, że papryka ma płeć. Męska papryka ma tylko 3 wybrzuszenia, natomiast żeńska cztery. Papryka rodzaju męskiego ma mniej pestek i lepiej nadaje się do duszenia i gotowania. Żeńska natomiast jest słodsza i zawiera o wiele więcej pestek.

 

Jabłka

 

Nie powinniśmy kupować zbyt błyszczących jabłek. Aby dodać im urody, producenci pokrywają je szkodliwym woskiem. Jabłko nie powinni wyglądać zbyt „ładnie”, ale powinno być ciężkie i jędrne.

 

Wiśnie

 

Wiśnie powinny mieć głęboki kolor, być błyszczące i niepokryte żadnym osadem. Blady kolor, brak szypułki, zapach fermentacji i lepkość świadczy o ich nieświeżości.

 

Śliwki

 

Dojrzałe, świeże śliwki mają jednolity kolor, przyjemny, słodki zapach i są dość ciężkie. Lepiej unikać popękanych śliwek oraz takich, które mają plamy, wgniecenia i są zbyt miękkie. Śliwki zebrane w odpowiednim momencie mają również cienką białą powłokę na skórce.

 

Ogórki

 

Świeże ogórki są mocno zielone, twarde i nie błyszczą. Jeśli ogórek ma jakieś plamy, wgniecenia, czy pęknięcia, lepiej z niego zrezygnuj.

 

Gruszki

 

Świeżą i dojrzałą gruszkę najłatwiej poznać po przyjemnym, słodkim zapachu. Jeśli natomiast gruszka ma brązowe plamki przy ogonku, prawdopodobnie jest już nieświeża.

 

Kiwi

 

Mało soczyste, stare kiwi zazwyczaj ma pomarszczoną, wysuszoną skórkę. Dojrzałe i soczyste kiwi będzie miękkie, ale elastyczne i będzie miało cytrusowy zapach.

 

Cytryna

 

Najlepsza cytryna będzie miała gładką, lekko błyszczącą skórkę. Nie powinna mieć również bardzo mocnego koloru. Skórka nie powinna być również zbyt gruba – im grubsza skórka, tym mniej soczysty miąższ.

 

Awokado

 

Dojrzałe, pyszne awokado ma zazwyczaj dość ciemną skórę i jest mocno chropowata. Obszar pod ogonkiem powinien być zielony, lub żółty. Jeśli jest brązowy – wybierz inną sztukę. 

Popularne artykuły

Zmiany w programie 500+! Przyjęto projekt ustawy!

Decyzja Inspektora Farmaceutycznego: Wycofanie produktu leczniczego Salviae folii extractum z obrotu

Wykorzystaj to podczas gotowania ZIEMNIAKÓW!