Dieta i żywienie

Stosujesz dietę niskowęglowodanową? Praktykowana przez dłuższy czas jest szkodliwa!

To bardzo popularna dieta wśród osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Jednak dieta niskowęglowodanowa może być dla nas szkodliwa jeżeli jest stosowana przez dłuższy czas.

Największe przekonanie odnośnie tej diety dotyczy tycia z powodu nadmiernego spożycia węglowodanów.

To właśnie dlatego w tej diecie zaleca się ograniczyć do minimum spożywanie produktów zawierających węglowodany.

Podczas tej diety dawka węglowodanów zmniejszana jest do około 130 g.

Zamiast węglowodanów zaleca się większe spożycie białka.

Trzeba pamiętać o tym, że nie można całkowicie wykluczyć węglowodanów z naszej diety.

Są one najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu.

Jeśli nie dostarczymy ich do naszego organizmu to nasze mięśnie same zaczną się spalać.

Jednak Ci którzy wymyślili tę dietę mają świadomość, że wystarczy minimalna porcja węglowodanów, by normalnie funkcjonować i jednocześnie redukować wagę.

Dieta niskowęglowodanowa przede wszystkim wyklucza produkty zbożowe, owoce, warzywa i słodycze.

W tej diecie głównym źródłem energii jest białko – najlepiej pochodzenia zwierzęcego.

To prawda, że istnieje wiele przypadków które potwierdziły skuteczność tej diety w odchudzaniu.

Jednak ostatnio zaczęły pojawiać się informacje o szkodliwości tej diety dla naszego organizmu.

Dane z lat 1999-2010 zebrane w USA (National Health and Nutrition Examination Survey), dotyczące 25 000 osób sprawiły, że można wysnuć wniosek, że dieta niskowęglowodanowa stosowana przez długi czas zwiększa o 32% ryzyko śmierci.

Ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego zwiększa się o 36%.

Prof. Maciej Banach z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przeprowadził badania, sprawdzając jaki wpływ ma ta dieta na nasze zdrowie.

Badania zostały przeprowadzone na grupie 450 000 osób.

Pokazały, że długotrwałe stosowanie tej diety zwiększy ryzyko zgonu o 5%, wystąpienie chorób nowotworowych o 8%, a ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego o 13%.

Po badaniach prof. Maciej Banach przyznał, że dieta niskowęglowodanowa pomaga w odchudzaniu.

Skutecznie redukuje poziom cukrów oraz lipidów we krwi, a także niweluje otłuszczenie wątroby.

Jednak nie należy jej stosować dłużej niż 6-12 miesięcy.

Popularne artykuły

Do tego specjalisty dostaniesz się bez skierowania! Ważne zmiany dla pacjentów!

Nie lubisz podróżować? Odkryj, co to mówi o Twojej wewnętrznej sile!

Polski Ład: Urzędnicy mówią dość? Nie chcą tłumaczyć zawiłości przepisów