Dieta i żywienie

Sery bez laktozy to oszustwo! Nigdy jej w nich nie było

 

Laktoza to cukier złożony, który występuje w każdym mleku: krowim, owczym, kozim, a nawet w mleku kobiety. Ogólnie rzecz biorąc nie jest on szkodliwy, jednak u niektórych osób może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Osoby, które nie posiadają enzymu laktazy odpowiedzialnego za trawienie laktozy nie powinny spożywać produktów mlecznych.

 

 

 

Nietolerancja laktozy dotyczy pewnej grupy dzieci i dorosłych, którzy nie posiadają enzymu trawiącego laktozę. Zjedzenie więc czegoś, co zawiera laktozę kończy się bólem brzucha i dolegliwościami trawiennymi. Jednak grupa osób z nietolerancją nie jest aż tak wielka, jak wmawiają nam reklamy. Nieprawdą jest, że co trzeci Polak cierpi na nietolerancję laktozy. W rzeczywistości jest to 10-15%.

 

Problem pojawia się nie tylko w tym, że demonizuje się produkty mlecznie wmawiając nam nietolerancję laktozy, ale również w tym, że coraz więcej producentów żywności to wykorzystuje. Dobrym przykładem są producenci żółtych serów, którzy chcą sprzedawać nam ser bez laktozy, podczas gdy żółte sery w ogóle jej nie zawierają.

 

 

Nieporozumienie pojawia się dlatego, że sery żółte powstają z mleka, więc wydaje nam się naturalnym, że laktoza powinna w nich występować. Podczas produkcji serów żółtych dochodzi jednak do fermentacji, która przekształca laktozę w kwas mlekowy. Ten zaś jest zupełnie nieszkodliwy dla osób z nietolerancją laktozy.

Gdzie WYSTĘPUJE laktoza?

  • mleko w proszku,
  • słodzone mleko zagęszczone,
  • mleko krowie,
  • serek biały typu Filadelfia,
  • serek homogenizowany,
  • serek wiejski,
  • śmietana,
  • lody,
  • mleko owcze,
  • mleko kozie,
  • ser biały,
  • ser typu feta,
  • serek topiony.
  • kefiry,
  • maślanki,
  • serwatki.
  • jogurty.

Laktoza może jednak występować również w produktach, których byśmy o to nie podejrzewali, warto więc dokładnie czytać etykiety.

 

Popularne artykuły

Drastyczna podwyżka dla 2 milionów Polaków! Rządowe prognozy zaskakują

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku - Super trik do kuchni!

Suche i pękające piety- jak sobie poradzić z tym problemem?