Nie wyrzucaj skorupek jaj! Możesz wykorzystać je w genialny sposób
Większość z nas w życiu nie pomyślałaby, że skorupki jaj mają tyle zastosowań. Zazwyczaj po prostu wyrzucamy je do śmieci. Jednak skład skorupek jajek sprawia, że możemy wykorzystać je na wiele sposobów.
Pranie
Doskonałym sposobem na zadbanie o białe firany i pościel okazują się skorupki jaj. Dodawanie ich do prania sprawi, że biel będzie wyglądać jak nowa. Wystarczy, że do lnianego woreczka włożysz skorupki z 2-3 jajek. Woreczek musi być jednak szczelny, w innym wypadku skorupki mogą zepsuć pralkę. Woreczek należy umieścić w bębnie i zrobić normalne pranie.
Skorupki jaj wchłaniają brud, dzięki czemu pranie będzie skuteczniejsze. Możesz stosować je również podczas prania kolorowych tkanin.
Rośliny
Skorupki jaj są również doskonałym naturalnym nawozem dla roślin. Możesz umieszczać je w doniczce lub rozsypywać wokół roślin w ogrodzie. Warto robić to regularnie, ponieważ minerały zawarte w skorupkach jaj odżywiają rośliny.
Naczynia
Skorupki jaj doskonale radzą sobie również z naczyniami. Szczególnie ceni się je ze względu na fakt, że nadają naszym naczyniom blasku i usuwają nieestetyczny nalot. Wystarczy rozkruszyć skorupki jaj, dodać do nich trochę wody i soku z cytryny. Następnie trzeba polerować naczynia miękką szmatką z dodatkiem mikstury.
Przypalone garnki
Wyżej opisaną miksturą przywrócić nowe życie również przypalonym garnkom i patelniom. W tym przypadku skorzystaj jednak z gąbki, zamiast miękkiej szmatki. Dzięki temu usuwanie brudu będzie dużo skuteczniejsze.
Zdrowie
W celach zdrowotnych również warto stosować skorupki jaj.
Wzmacniają odporność: skorupki z 5 jaj rozgnieć bardzo drobno i dodaj do 3 litrów wody. Mieszankę odstaw na tydzień do lodówki, a po tym czasie pij szklankę dziennie.
Działają przeciwbakteryjnie: taka mieszanka ma również działanie bakteriobójcze. Pomaga zwalczać przede wszystkim pałeczkę ropy błękitnej, bakterie gram-dodatnie i bakterie gronkowca złocistego.
Zapobiegają osteoporozie: skorupki jaj należy dokładnie umyć (nie gotować) i zmielić w młynku. Spożywaj pół łyżeczki proszku ze skorupek dziennie.
Kreda
Skorupki jaj wystarczy zmielić na proszek, dodać łyżeczkę wody i łyżeczkę mąki. Następnie można, ale nie trzeba, dodać barwnik. Papkę należy umieścić w formie i pozostawić na 3 dni do wyschnięcia.
Jak widać, czasami warto wykorzystać proste, naturalne produkty zamiast korzystać z chemicznych środków. Ekologiczne rozwiązania stają się coraz bardziej popularne ze względu na to, że są bardzo tanie, łatwe w użyciu i w 100% bezpieczne.