Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy!
Śliwki dostarczają nam naprawdę wielu wartości odżywczych.
Oprócz witaminy A, witaminy E, a także witamin z grupy B, dostarczają również polifenole (katechina, kwas chlorogenowy), które działają antyoksydacyjnie.
Śliwki świetnie regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a to sprawia, że zmniejszają ryzyko nowotworu jelit.
Dodatkowo wzmacniają nasz układ nerwowy, koją nerwy, a nawet mogą poprawić nasz nastrój.
To wszystko zawdzięczają bardzo wysokiej zawartości witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na naszą kondycję psychiczną.
Jeżeli chcesz skorzystać z ich zdrowotnych właściwości to wystarczy je jeść dwa razy na tydzień.
Ciekawostką jest to, że suszone śliwki są o wiele zdrowsze niż te świeże, prosto z drzewa.
Zawierają kilkukrotnie więcej witaminy A, a także mają większą zawartość żelaza, błonnika i fosforu.
Dodatkowo suszone śliwki jedzone regularnie zmniejszają ryzyko złamań kości i wystąpienia osteoporozy.
Suszone śliwki możesz wykorzystać do naprawdę wielu potraw.
Oprócz tego, że świetnie smakują same – jako przekąska, to możesz dodawać je do jogurtów, ciast, pierogów lub przygotowywać z nich przepyszne powidła czy marmolady.
Jednak musisz pamiętać, że suszone śliwki są dość kaloryczne.
100 g suszonych śliwek to ok 270 kcal.
Ze śliwek można także przygotować wysokoprocentowy alkohol – śliwowicę.
Warto dodawać śliwki do ciężkostrawnych potraw.
Jeżeli szykujesz np. bigos to dodaj do niego suszonych śliwek.
Smak bigosu będzie rewelacyjny, a Twój organizm lepiej będzie go trawił.
Dzięki temu unikniesz wzdęć.
Śliwki warto także zapiekać w piekarniku.
Możesz w ten sposób przygotować przepyszny i bardzo zdrowy deser.
Przekrój śliwki na pół i ułóż na papierze to pieczenia w naczyniu żaroodpornym.
Następnie skrop je prawdziwym miodem i na koniec posyp płatkami migdałowymi i przygotowaną wcześniej owsianką (opcjonalnie).
Ustaw piekarnik na 200°C i piecz je przez 15 minut.
Jeżeli lubisz śliwki to ten deser z pewnością Ci posmakuje!
Regularne spożywanie takiego deseru sprawi, że Twój organizm zacznie lepiej trawić, a Ty ukoisz nerwy i poprawisz swój nastrój.
ŚNIADANIE OCZYSZCZAJĄCE
Warto także przygotować sobie pyszne śniadanie na bazie śliwek i kefiru.
Dzięki temu oczyścisz swój organizm z toksyn, a także dzięki zawartości witamin i innych minerałów wzmocnisz swoje ciało, poprawisz kondycję włosów oraz ustabilizujesz metabolizm.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- suszone śliwki – 5 sztuk,
- kefir – 250 ml,
- płatki owsiane – 2 łyżki,
- kakao – 1 łyżeczka,
- zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka.
Na początku zalej śliwki 100 ml wrzącej wody i przykryj naczynie.
Po 10 minutach wsyp do miseczki płatki owsiane, siemię i kakao.
Całość zalej kefirem i dokładnie wymieszaj.
Śliwki wyciągnij z gorącej wody i pokrój na małe kawałeczki.
Teraz należy wrzucić śliwki i zawartość miseczki do blendera.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
GOTOWE!
Jedzenie takiego śniadania każdego dnia niweluje problemy związane z zaparciami.
Dodatkowo stabilizuje naszą masę ciała, a także wspomaga spalanie tłuszczu.
Podobno można zrzucić nawet 5-6 kg w ciągu miesiąca.
Dodatkowo Twoje włosy staną się piękniejsza, a skóra oraz paznokcie będą zdrowsze