Zdrowie

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-9. Poznaj ich właściwości zdrowotne

Początkowo kwasy tłuszczowe omega-9 uważane były za witaminy.

Po dokładniejszym zbadaniu ich okazało się, że właściwości NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) bardzo się różnią od tych, jakie wykazują witaminy.

Dlatego też utworzono dla nich odrębną klasyfikację.

Dlaczego akurat omega-9?

Nazwę tę zawdzięczają budowie chemicznej.

Ostatnie podwójne wiązanie znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego.

Trzeba zaznaczyć, że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Jednak odpowiednia suplementacja znacznie przyczynia się do zainicjowania procesów wytwarzania kwasów omega-9.

 

W przypadku osób, które mają problemy ze schorzeniami wątroby, a także osób starszych – dodatkowe dawki tego tłuszczu dostarczane z zewnątrz na pewno okażą się przydatne dla organizmu.

Trzeba pamiętać, że związki z grupy omega są bardzo ważne ponieważ są jednym ze składników błon komórkowych.

Do kwasów tłuszczowych omega-9 możemy zaliczyć:

  • kwas erukowy,
  • kwas nerwonowy,
  • kwas rycynolowy,
  • kwas gondolowy,
  • kwas oleinowy.

ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-9

To prawda, że w sprzyjających warunkach kwasy tłuszczowe omega-9 mogą być wytwarzane przez ludzki organizm.

Jednak należy je także uzupełniać przez odpowiednią dietę.

Produkty, które zawierają największe stężenie kwasów tłuszczowych omega-9:

  • oliwki,
  • awokado,
  • gorczyca,
  • rzepak,
  • siemię lniane,
  • migdały,
  • smalec,
  • tran,
  • tuńczyk,
  • sardynki,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z pestek dyni, granatu, czarnuszki, aronii,
  • olej rzepakowy, rycynowy, sojowy, lniany, kukurydziany.

WPŁYW NA ZDROWIE

Podobnie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, także kwasy tłuszczowe omega-9 mają świetny wpływ na kondycję serca.

Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie tętnicze.

To z kolei przekłada się na kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Kwasy tłuszczowe omega-9 usprawniają pracę całego układ trawiennego.

Skutecznie hamują tworzenie się kamieni żółciowych oraz powstrzymują nadmierną produkcję kwasów żołądkowych.

Dzięki temu niwelują dyskomfort związany ze zgagą i niestrawnością.

Omega-9 są także bardzo cennym składnikiem jeżeli chodzi o dietę sportowców, a także osób, które uległy wypadkowi.

Dostarczają dużo energii, a także umożliwiają szybszą regenerację.

Do najważniejszych kwasów w tej grupie trzeba zaliczyć kwas oleinowy.

Skutecznie poprawia nawilżenie skóry poprzez ograniczenie jej odparowywania przez skórę.

Dodatkowo kwas oleinowy niweluje wszelkie podrażnienia, które zostały wywołane przez stany zapalne, a także skutecznie stabilizuje metabolizm skóry.

Ze względu na to, że kwasy tłuszczowe omega-9 są świetnym dermatologicznym środkiem leczniczym, który wspiera kondycję skóry – wykorzystano je do produkcji wielu preparatów jak np. mydła, kremy czy balsamy.

ZOBACZ TAKŻE

CO WARTO WIEDZIEĆ O KWASACH TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 świetnie wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.

Znacznie przyczyniają się do:

  • wzmocnienia odporności,
  • poprawienia pracy mózgu,
  • poprawnego funkcjonowania serca,
  • mocnych kości,
  • poprawienia wzroku.

 

Aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega-3 warto sięgnąć po produkty naturalne:

  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • olej lniany,
  • orzechy włoskie,
  • awokado,
  • zielona soja,
  • jajka,
  • sardynki,
  • makrela,
  • łosoś.

NAJCZĘSTSZE OBJAWY NIEDOBORU

Poniżej prezentujemy kilka najczęstszych objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3.

BEZSENNOŚĆ

Wszelkie trudności z zasypianiem mogą wiązać się z niedoborem kwasów tłuszczowych omega-3.

Być może właśnie dlatego nie możesz zasnąć, a w nocy często się przebudzasz.

W konsekwencji wstajesz zmęczona, niewyspana, a jak dobrze wiesz odpowiednia ilość snu jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

PROBLEMY Z PAMIĘCIĄ

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 objawia się problemami z pamięcią.

Możesz mieć problemy ze skupieniem się i koncentracją na wykonywanym zadaniu.

Wprowadź do swojej diety produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, a z pewnością odczujesz pozytywne skutki.

ŁAMLIWE PAZNOKCIE

Zastanawiasz się dlaczego Twoje paznokcie są takie miękkie i ciągle się łamią?

To bardzo częsta objawia niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3.

WYSUSZONA SKÓRA

Aby Twoja skóra była odpowiednio nawilżona potrzebujesz kwasów tłuszczowych omega-3.

Kiedy w naszej diecie jest ich za mało, nasza skóra stanie się podrażniona, swędząca i wysuszona.

BÓLE STAWÓW

To naprawdę nieprzyjemny objaw niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3.

Częste zapalenia stawów i częsty, mocny ból stawów to sygnał który wysyła Twoje ciało domagając się kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Pamiętaj, że kwasy omega są bardzo zdrowe, ale należy pamiętać o odpowiednich proporcjach!

Zbyt dużo kwasów omega-6 powoduje, że blokują one działanie kwasów omega-3.

Dodatkowo tworzą cząsteczki tzw mediatory lipidowe o prozapalnym działaniu.

Zbyt duże dostarczanie kwasów omega-6 przy niedoborze omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie, a także stymuluje wzrost nowotworów prostaty!

Pamiętaj, aby zachować zdrową równowagę należy na każde 5 łyżeczek kwasów omega-6 musimy dostarczyć 1 łyżeczkę omega-3.

W kwasy omega-3 obfitują głównie ryby, a kwasy omega-6 pochodzą z tłuszczy roślinnych.

Popularne artykuły

UWAGA NOWY WIRUS NA FACEBOOKU!

Konferencja ministra zdrowia i ministra edukacji. Podjęto ważne decyzje!

Międzynarodowy Dzień Szachów: Historia, Znaczenie i Wpływ na Rozwój Intelektualny