Poznaj 10 KORZYŚCI wynikających z jedzenia KURCZAKA
Mięso drobiowe, a w szczególności kurczak to chyba najbardziej popularne mięso, które jemy.
Każda z nas wielokrotnie przygotowywała kotlety z kurczaka, sałatki z kurczakiem, roladki, zupy i inne pyszne potrawy.
Świetną informacją jest to, że kurczak jest bardzo zdrowy więc warto go spożywać regularnie.
Dzisiaj przedstawimy 10 korzyści wynikających z jedzenia kurczaka
LEPSZA PŁODNOŚĆ
Kwas foliowy, który znajduje się w wątróbce drobiowej ma świetny wpływ na płodność.
Oprócz tego kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego rozwijającego się płodu.
MOCNE SERCE
Regularne spożywanie kurczaka pomaga kontrolować poziom homocysteiny, a ta z kolei chroni nasze serce przed chorobami układu krążenia.
Jednak pamiętajmy, że zbyt duże stężenie tego aminokwasu może być niebezpieczne dla serca.
ZDROWSZE OCZY
Mięso z kurczaka zawiera substancje, które odpowiadają za zdrowie naszych oczu.
Chodzi tutaj o alfa i beta-karoten, a także o likopen i retinol.
GŁADKA SKÓRA
Jeżeli skóra na Twoim ciele często jest wysuszona i popękana to jedzenie kurczaka pomoże Ci przywrócić skórę do odpowiedniej kondycji.
Substancja, która znajduje się w kurczaku – rybofalwina, zadba o Twoją skórę, a także zregeneruje spierzchnięte usta – jeżeli masz z tym problem. Najwięcej ryboflawiny znajduje się w wątróbce.
ODCHUDZANIE
Czysta pierś z kurczaka, czyli taka bez skórki, zawiera bardzo mało tłuszczów nasyconych.
To sprawia, że pierś z kurczaka jest świetnym składnikiem diet zbilansowanych, a te pomagają zgubić nadprogramowe kilogramy.
METABOLIZM
W mięsie z kurczaka znajduje się pirodoksyna, czyli witamina B6.
Jest ona odpowiedzialna za stabilizację poziomu energii i zwiększenie metabolizmu.
Dodatkowo sprawia, że nasze naczynia krwionośne są w dobrej kondycji.
NERWY
Tryptofan, który znajduje się w kurczaku jest aminokwasem, który nas uspokaja.
Działa kojąco na układ nerwowy.
Dzięki temu nasz sen się poprawia.
Trzeba zaznaczyć, że jedzenie kurczaka ma wypływ na wzrost serotoniny, która odpowiada za stres i nastrój.
TARCZYCA
Mięso z kurczaka zawiera sporo selenu, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu.
Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało selenu to aktywność tarczycy obniża się, co może doprowadzić do uszkodzenia jej tkanki.
To właśnie dlatego kurczak polecany jest osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.
ZDROWE KOŚCI I PIĘKNY UŚMIECH
Fosfor odpowiada za mocne kości i zdrowe zęby.
Dodatkowo reguluje pracę nerek, wątroby oraz układu nerwowego.
Mięso z kurczaka należy do bogatych źródeł tego niezbędnego minerału.
BUDOWA SYLWETKI
Kurczak zawiera bardzo dużo białka, które stanowi główny budulec naszego ciała.
Zapewnia nam skuteczną regenerację mięśni.
Jednak musimy pamiętać, że zdrowy kurczak to kurczak zagrodowy – hodowany bez udziału antybiotyków.
Podsumowując – warto regularnie spożywać mięso z kurczaka w obojętnie jakiej postaci.
Jednak kupując kurczaka należy się zastanowić czy aby na pewno pochodzi z dobrej hodowli.
Niestety nie wszystkie kurczaki dostępne w sklepach są zdrowe.
Zawsze czytajcie etykiety.
Najlepiej, aby kurczak pochodził z ekologicznej hodowli.
To bardzo ważne, aby kupować kurczaki, które nie były faszerowane antybiotykami i karmione karmą GMO.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Często idąc do sklepu po mięso decydujemy się na zakup piersi z kurczaka.
Często cena jest dla nas odpowiednia, prosty sposób przyrządzania, ładny wygląd mięsa itp.
Mięso z kurczaka uważane jest także za chude, pełne protein i minerałów.
Jednak na pewno nie raz spotkałaś się z białymi paskami na mięsie.
Często tak jest, że do kupna piersi z kurczaka dużo nam nie potrzeba – wystarczy, że pierś jest duża, ładna, bez żadnych „farfocli”.
Jednak zwróć uwagę, że takie ładne duże piersi bardzo często mają białe paski.
Oznaczają one to, że taki drób pochodzi z masowej hodowli, a to nigdy nie wróży nic dobrego.
Białe paski występują u kurczaków które były bardzo otyłe.
Czy już wiesz, że to mięso wcale nie jest takie chude – ma wysoki poziom tłuszczu.
W związku z tym, że zapotrzebowanie na mięso drobiowe wzrosło – producenci musieli coś zadziałać.
Drób jest przez to karmiony różnymi paszami z dodatkami np. hormonów.
Badania pokazują, że mięso kur które miały białe paski zawierało ponad 200% więcej tłuszczu.
Ten problem dotyczy głównie kurczaków hodowanych na terenie USA.
Jednak lepiej uważać i zwracać uwagę co się kupuje.