Dieta i żywienie

Rodzaje chleba – który będzie najzdrowszy dla ciebie?

Chleb dla wielu osób jest podstawowym produktem spożywczym. Zazwyczaj jemy go w porze śniadania, lunchu oraz kolacji. Warto więc wiedzieć, ze chleb chlebowi nierówny. Skoro jemy coś codziennie, powinniśmy zadbać o to, aby produkt ten dostarczał nam samych korzyści.

 

 

Chleb jest doskonałym źródłem błonnika, witamin i węglowodanów. Jednak większość jego odmian posiada minimalną ilość tych zalet.

 

Których chleb jest najzdrowszy?

 

Za najzdrowszy chleb uchodzi chleb ciemny. Zrobiony z pełnoziarnistej mąki chleb będzie zawierał sporo białka i cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Producenci doskonale zdają sobie sprawę z popytu na ciemny chleb, dlatego często nas oszukują. Jak więc rozpoznać dobrej jakości ciemne pieczywo?

 

Waga

Im cięższy chleb, tym z lepszej jakości mąki został zrobiony. Jeśli masz w dłoni duży bochenek chleba, jednak jego waga jest nieproporcjonalnie mała, to prawdopodobnie zrobiony jest on z słabej jakości mąki pszennej.

 

Kolor

Kolor ciemnego pieczywa na powierzchni często się różni. Zależy to od długości wypiekania i dodatków. Jednak po rozkrojeniu takiego chleba powinien być on w środku szary, a nie brązowy lub beżowy. Brązowy kolor chleba w środku może świadczyć o tym, że ten produkt tylko udaje ciemne pieczywo i zostały do niego dodane barwniki.

 

 

Ziarna

Pieczywo z ziarnami jest dużo zdrowsze niż pieczywo pozbawione pestek. Ziarna słonecznika, sezamu i inne pestki zawierają cenne białko, zdrowe kwasy tłuszczowe i mnóstwo witamin. Jednak często trafiamy na pieczywo, które posypane jest nimi tylko z wierzchu, a w środku zupełnie brak jest ziaren. Nie możesz rozkroić chleba w piekarni, aby to sprawdzić. Możesz jednak zapamiętać markę chleba i więcej po niego nie sięgać.

 

Ciemne pieczywo jednak nie jest dla każdego

 

Zdrowe, pełne ziaren i błonnika pieczywo, nie każdemu służy.

 

Pieczywo pełnoziarniste z dużą ilością ziarenek jest o wiele bardziej kaloryczne. 4 kromki chleba pszennego bez ziaren to 1 kromka chleba pełnoziarnistego z ziarnami. Musisz o tym pamiętać, jeśli jesteś na diecie.

 

Błonnik zawarty w ciemnych chlebie doskonale pływa na cały organizm. Oczyszcza jelita, wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Jednak taka ilość błonnika niewskazana jest dla osób zmagających się z refluksem żołądka, chorobą dwunastnicy, czy zapaleniem jelit. Dla osób cierpiących na te dolegliwości najlepszym wyborem będzie jednak pieczywo białe.

Popularne artykuły

Codzienne nawyki, przez które nie możesz pozbyć się cellulitu

Czy można wyglądać stylowo i czuć się ciepło zimą? Poznaj nasze propozycje na modne i praktyczne okrycia wierzchnie!

Fanka Popka traci wzrok – pozywa tatuażystę.