Zdrowie

Dlaczego warto łączyć IMBIR z MARCHEWKĄ?

Każda z Was zna te produkty.

Są bardzo wartościowe i bardzo często lądują na naszym stole.

Jednak bardzo mało osób wie, że warto te dwa produkty połączyć ze sobą.

Wtedy zyskamy jeszcze więcej, jeżeli chodzi o ich wartości zdrowotne.

Imbir jest bardzo popularnym produktem, jeżeli chodzi o odchudzanie, a także o wzmocnienie odporności naszego organizmu.

Skutecznie wspomaga utratę zbędnych kilogramów, a także działa rozgrzewająco, zabija bakterie, wirusy i grzyby.

Dodatkowo imbir poprawia krążenie, a także pomaga pozbyć się toksyn z naszego organizmu.

Skutecznie niweluje nudności i poprawia trawienie.

 

Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw.

Zawiera bardzo dużo witamin takich jak witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B.

Dodatkowo stanowi świetne źródło minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, sód czy fosfor.

Jednak każdy najbardziej kojarzy marchew z witaminą A, która dba o nasz wzrok.

 

JAKIE KORZYŚCI PŁYNĄ ZE SPOŻYWANIA TYCH PRODUKTÓW RAZEM?

  1. Wzmacniają odporność.
  2. Zwalczają infekcje.
  3. Wspomagają wzrok.
  4. Poprawiają trawienie.
  5. Sprzyjają odchudzaniu.
  6. Wspomagają pracę serca.
  7. Poprawiają wygląd skóry.
  8. Wspomagają opalanie.
  9. Hamują procesy starzenia się skóry.

Jeżeli nie macie pomysłu jak połączyć te dwa produkty to poniżej znajdziecie świetny przepis na koktajl.

Jest on bardzo prosty do przygotowania i ma świetny smak.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • marchew – 5 sztuk,
  • imbir – kawałek 3 cm,
  • cytryna – 1 sztuka,
  • woda.

Marchew i imbir należy obrać.

Z cytryny wyciskamy sok.

Dodajemy wody tyle, aby gęstość koktajlu nam odpowiadała.

Wszystko wrzucamy do blendera i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

ZOBACZ TAKŻE

JAK PRZYGOTOWAĆ WODĘ IMBIROWĄ I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?

Woda imbirowa to naprawdę świetny napój.

Dzięki niej poprawisz metabolizm, schudniesz, usuniesz nadmiar wody z organizmu, a także poprawisz odporność, trawienie i wiele, wiele innych.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • imbir – 5 plasterków,
  • woda – 250 ml,
  • sok z połówki cytryny.

 

Na początku zagotuj wodę, a następnie wrzuć imbir i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Po tym czasie zdejmij garnuszek z gazu i poczekaj aż wystygnie.

Następnie dodaj sok z cytryny.

GOTOWE!

Wodę imbirową pijemy przed śniadaniem i przed obiadem po pół szklanki.

Można oczywiście przygotować sobie większą porcję wody imbirowej, tak aby starczyła nam na kilka dni.

Dzięki temu że będziemy pili taką wodę każdego dnia odczujemy wszystkie zalety zdrowotne jakie oferuje nam imbir.

Woda imbirowa może Ci pomóc na wiele dolegliwości:

  • problemy z trawieniem,
  • poprawa koncentracji,
  • przeziębienie,
  • ból głowy,
  • choroby serca,
  • wzdęcia,
  • choroba lokomocyjna,
  • obrzęki.

Jeżeli aktualnie jesteś na diecie, ponieważ chcesz zrzucić kilka kilogramów to woda imbirowa z pewnością Ci w tym pomoże!

Jeżeli nie będzie Ci smakować bo przeszkadza Ci ostry smak imbiru to postaraj się przyzwyczaić.

Po pewnym czasie taka woda smakuje normalnie.

Jeżeli jednak w dalszym ciągu intensywny smak imbiru Ci nie odpowiada to zwiększ ilość soku z cytryny – to powinno pomóc.

Popularne artykuły

Jak zrobić serduszko podczas pisania?

Czy charytatywne zbiórki nakrętek staną się przeszłością? Nowe przepisy już od lipca!

Szwecja - nietypowe podejście do koronawirusa