Kulinaria

Jak prawidłowo MROZIĆ grzyby i owoce sezonowe?

Każdego lata, gdy na sklepowych półkach zaczyna już brakować owoców sezonowych, zaczynamy się zastanawiać jak je zamrozić, aby zostały z nami na dłużej.

Jeżeli odpowiednio je przygotujemy to podczas mrożenia nie stracą swoich wartości odżywczych i smakowych.

To właśnie główna różnica pomiędzy mrożonkami, a przetworami.

Te drugie niestety nie zachowują wszystkich właściwości odżywczych podczas obróbki.

ZACZNIJMY JEDNAK OD GRZYBÓW

Na wstępie chcemy zaznaczyć, że każde grzyby nadają się do obróbki – oczywiście mówimy o tych „jadalnych”.

 

Trzeba pamiętać, aby grzyby dokładnie oczyścić oraz osuszyć.

Małe grzybki można mrozić w całości, te większe należy pokroić na grube kawałki.

Jeżeli masz zamiar zamrozić maślaki to koniecznie obierz je ze śluzowatej skóry.

Większość gatunków grzybów można mrozić na surowo.

Jednak rydze i kurki stanowią wyjątek.

Muszą być one wstępnie obgotowane.

W przeciwnym razie po rozmrożeniu będą gorzkie.

Najlepiej zagotować wodę w garnku i wrzucić grzyby do wrzątku.

Po 5 minutach odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.

Kiedy już całkowicie wystygną i będą suche, wkładamy je do pojemników na mrożonki lub do specjalnych woreczków.

Kiedy poza sezonem grzybowym najdzie Cię na nie ochota, to po prostu wyciągnij je z zamrażarki i zrób z nimi co chcesz, bez konieczności wcześniejszego rozmrażania.

Możesz od razu zacząć je gotować, smażyć lub wrzucić do garnka i przygotować pyszny sos.

JAK MROZIĆ OWOCE?

Owoce sezonowe nadające się do mrożenia muszą być dojrzałe i świeże.

Pamiętaj, że przejrzałe owoce nie są odpowiednie.

 

Wiśnie, czereśnie lub śliwki należy wydrylować przed zamrożeniem.

Maliny najpierw moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie z solą (łyżka soli na 1 litr wody).

To sprawi, że wszelkie larwy szkodników nie przetrwają.

Gdy owoce będą już suche zaczynamy pakować je w małych porcjach do woreczków.

Pamiętaj, aby w woreczkach rozłożyć je na płasko, tak aby się nie stykały.

Po przygotowaniu dużej ilości woreczków z malinami, delikatnie umieszczamy je w zamrażarce.

Po 2 dniach wyciągamy maliny i przesypujemy do większego pudełka lub worka.

Dzięki temu maliny się nie posklejają ze sobą.

Jeżeli Ci to nie przeszkadza to warto przed zamrożeniem posypać owoce minimalną ilością cukru pudru. Potrząśnij i zamieszaj obsypanymi owocami i dopiero włóż je do zamrażarki.

Ten zabieg sprawia, że cukier chroni skórkę owoców przed pęknięciami.

Pozwoli to zachować owocom kształt i odpowiedni wygląd.

W CZYM NAJLEPIEJ MROZIĆ?

Trzeba pamiętać, że opakowanie na mrożonki musi być szczelne.

W przeciwnym razie owoce stracą swój aromat, a przejdą na nie inne zapachy.

Jest to ważne głównie w przypadku grzybów.

Woreczki lub pojemniki muszą być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Pamiętaj, że zwykłe woreczki czy reklamówki nie są odpowiednie.

Są o wiele mniej odporne na niskie temperatury więc potrafią pękać.

Najlepiej użyć woreczków strunowych wielokrotnego użytku. Są bardzo praktyczne.

ILE CZASU PRZECHOWYWAĆ MROŻONKI?

Jeżeli chodzi o owoce, to można je przechowywać przez maksymalnie 10 miesięcy w temperaturze -18°C.

Grzyby można przechowywać przez 6 miesięcy w takiej samej temperaturze.

Warto pamiętać więc o odpowiednim oznaczeniu woreczka czy pudełka.

Można kupić nawet specjalne pisaki i etykiety, dzięki którym zapisana data na woreczku nie rozmaże się.

ZOBACZ TAKŻE

ROZMRAŻANIE MIĘSA – ROBISZ TO ŹLE!

Wiele osób kupuje mięso na zapas i przechowuje je w zamrażarce.

Jest to jak najbardziej dobre posunięcie ze względu np. na oszczędność.

Kupujemy więcej dobrego mięsa w dobrej cenie i mrozimy je.

Jednak większość osób popełnia kilka błędów podczas rozmrażania mięsa.

Te błędy mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

 

MYCIE RĄK

A raczej ich nie mycie.

Pamiętaj, że przygotowując mięso należy mieć czyste ręce.

Bardzo duża ilość bakterii znajduje się na naszych dłoniach więc gdy dotykamy nimi mięso bakterie z naszych dłoni przenoszą się na nie.

Przez tego typu zaniedbania może dojść do poważnego zatrucia.

ROZMRAŻANIE MIĘSA W LODÓWCE – GÓRNA PÓŁKA

Rozmrażanie mięsa na górnej półce jest sporym błędem ponieważ właśnie tam temperatura jest najwyższa.

Dodatkowo mięso podczas rozmrażania puszcza soki które mogą kapać na inne produkty w naszej lodówce.

Pamiętaj, że najlepiej umieścić mięso na najniższej półce gdzieś w głębi lodówki.

Dzięki temu mięso nie będzie narażone na wpływ ciepłego powietrza podczas otwierania lodówki.

MIĘSO NA BLACIE KUCHENNYM

Jeżeli wyjmujesz mięso z zamrażalnika i zostawiasz je na blacie do rozmrożenia to musisz wiedzieć, że temperatura pokojowa sprawia, że w mięsie szybko zaczynają się rozwijać bakterie.

Dlatego najlepiej jest przełożyć mięso z zamrażalnika do lodówki.

Fakt. Mięso będzie się rozmrażać bardzo wolno, ale bakterie nie będą się namnażać.

UMIESZCZANIE MIĘSA W CIEPŁEJ WODZIE

To bardzo często popełniany błąd.

Wkładanie zamrożonego mięsa do ciepłej wody sprawia, że mięso szybko się rozmraża, ale są to idealne warunki do rozwoju dla bakterii.

Jeżeli masz zamiar bardzo dokładnie wysmażyć to mięso to bakterie zostaną zniwelowane.

Jednak kiedy tego nie zrobisz to osoba która zje takie mięso może mieć problemy żołądkowe.

 

WKŁADNIE MIĘSA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

Kuchenka mikrofalowa szybko rozmrozi mięso więc bakterie nie zdążą się rozwinąć tak bardzo jak np. podczas rozmrażania w ciepłej wodzie.

Jednak jeżeli mięso zostanie rozmrożone, a my nie przejdziemy od razu do jego obróbki termicznej to wtedy zaczną się rozwijać w nim bakterie.

Dlatego jeżeli używasz do tego kuchenki mikrofalowej to pamiętaj, aby zaraz po rozmrożeniu mięsa przejść do smażenia.

Popularne artykuły

Rząd wprowadza system kaucyjny w Polsce. Wiceminister podał datę.

Czy można się oświadczyć bez pierścionka? Tak! Sprawdź, czym można go zastąpić!

PRZETŁUSZCZONE WŁOSY