Kulinaria

Jak zamrażać i rozmrażać ciasta? Poznaj kilka ważnych wskazówek

Niewiele osób to robi, jednak czasami zamrożenie ciasta jest czymś potrzebnym. Jeśli mamy za go za dużo, a nie chcemy wyrzucać, lub jeśli mamy dopiero ciasto surowe, ale akurat w tym momencie nie możemy go upiec, warto skorzystać z poniższych wskazówek dotyczących mrożenia ciast.

 

 

Zacznijmy od tego, jakich ciast nigdy NIE należy mrozić.

 

Ciasta z galaretką, ciasta bezowe i te z bitą śmietaną nie powinny być mrożone. Po rozmrożeniu dodatki najpewniej się rozpuszczą.

 

Możemy natomiast mrozić ciasta jeszcze surowe: kruche, francuskie i drożdżowe zaraz po wyrobieniu. Oraz ciasta już upieczone: drożdżowe, serniki, torty, biszkopty i ciasta z kremem.

 

Jak mrozić ciasta – kilka wskazówek

#Ciasto najlepiej zamrozić jak najszybciej, kiedy jeszcze jest świeże. Takie, które leży już kilka dni nie nadaje się zamrażania.

#Ciasta należy pokroić na mniejsze kawałki i zapakować szczelnie w folię lub plastikowe pudełko każdy z nich.

#Jeśli mamy do czynienia z tortami lub kremami, które mogą przykleić się do folii, najlepiej zamrozić ciasto najpierw bez opakowania, a następnie, kiedy już zamarzło owinąć go folią lub zamknąć w plastikowym pudełku.

 

 

Ciasta ucierane, na proszku zamrażamy BEZ:

  • polewy z cukru pudu
  • glazury
  • Kuwertur
  • Orzechów
  • Budyniu
  • Owoców
  • Polewy tortowej

 

Ciasta kruche i twarogowe zamrażamy BEZ:

  • Glazury
  • Owoców
  • Lukru
  • Polewy

 

Ciasteczka należy zamrażać w puszkach lub woreczkach.

 

 

Rozmrażanie ciast – kilka wskazówek

#Ciasto francuskie i kruche zamrożone przed upieczeniem powinniśmy rozmrażać w lodówce. Natomiast ciasto drożdżowe w temperaturze pokojowej.

 

#Upieczone i zamrożone ciasta również najlepiej rozmrażać w lodówce. Wyjątkiem jest ciasto drożdżowe, które dobrze jest rozmrozić w temp. pokojowej, a nawet w mikrofalówce.

 

Bez względu na rodzaj ciasta, jakie chcemy zamrozić oraz jego formę (surową lub po upieczeniu), nie powinniśmy przechowywać ich w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące. Po tym czasie ciasto zaczyna tracić swoją formę, smak, a po rozmrożeniu może się od razu zepsuć.

 

Popularne artykuły

JAK ZMYĆ tusz wodoodporny?

Co szósty Polak popełnia błąd przez który może dojść do eksplozji we własnym domu!

Najgorsze rzeczy, które kobiety robią podczas wizyty u ginekologa. Nigdy tego nie rób!