Jak rozpoznać zatrucie SALMONELLĄ?
Zatrucia pokarmowe to problem który pojawia się najczęściej w okresie wakacyjnym podczas wyjazdów.
Wszędzie chcemy spróbować różnych smakołyków, a nie do końca wiemy jak właściciele lokali dbają o jakość swoich produktów.
Salmonellą możemy się zarazić spożywając jaja, mleko, mięso, a także produkty które pochodzą od nich.
W przypadku rozmrożonych wcześniej lodów i zamrożonych ponownie, aby się sprzedały – bardzo łatwo zarazić się bakteriami salmonelli.
To samo tyczy się mrożonych fast foodów.
Aby poczuć czym jest salmonella wystarczy poczekać kilka godzin od momentu zjedzenia produktów skażonych tą bakterią.
OBJAWY SALMONELLI
Do najczęstszych objawów salmonelli możemy zaliczyć:
- wymioty,
- ból brzucha,
- biegunka,
- ból głowy,
- podwyższona temperatura.
Łatwo pomylić zakażenie salmonellą z grypą jelitową.
Dodatkowo objawy wcale nie muszą pojawić się po kilku godzinach.
Najczęściej lekarze wspominają o 24 godzinach po których zauważymy pierwsze objawy.
Jednak niektóre źródła podają, że nawet po kilku dniach mogą się pojawić objawy zakażenia.
Pamiętajcie, że gdy pojawi się zatrucie pokarmowe i wydaje się Wam, że jest silniejsze niż zwykle to lepiej skonsultować to z lekarze.
Największym zagrożeniem jest odwodnienie organizmu.
Podczas zatrucia należy pić dużo wody, a także uzupełniać elektrolity.
Szczególnie niebezpiecznie robi się jeżeli zakażone salmonellą są dzieci.
U dzieci może bardzo szybko dojść do odwodnienia, dlatego już nawet po 1 nocy gdzie dziecko wymiotowało i miało biegunkę może być konieczne podłączenie do kroplówki, a także odpowiednie leki.
Lepiej nie czekać aż objawy same miną.
JAK LECZYĆ?
Zatrucie salmonellą jest zaliczane do tych niebezpiecznych ponieważ bardzo szybko wycieńcza nasz organizm.
Dlatego zawsze takie sprawy należy skonsultować z lekarzem który przekaże nam informacje jakie leki należy brać i jaką dietę prowadzić.
Najczęściej kończy się na zastosowaniu odpowiedniej diety, piciu płynów i elektrolitów, a także na zażywaniu leków takich jak probiotyki czy węgiel aktywny.
Jeżeli objawy nie mijają to należy udać się do lekarza na kontrolę.
Wtedy z pewnością zostanie nam przepisany antybiotyk.
JAK CHRONIĆ SIĘ PRZED SALMONELLĄ?
W niektórych przypadkach bardzo ciężko nam się przed nią ochronić.
Najczęściej możemy się zarazić jedząc w miejscach publicznych.
Podczas wakacji większość punktów gastronomicznych liczy tylko na zysk więc nie zależy im na powrocie tego samego klienta – szczególnie w miejscowościach obleganych przez turystów.
Zawsze przecież przyjdzie inny klient.
Jednak warto wiedzieć jak się ochronić przed tą bakterią w domu.
Należy trzymać się kilku zasad.
- Pamiętajmy o higienie osobistej.
- Nie jedzmy niedogotowanego mięsa.
- Nigdy nie zamrażajmy ponownie produktów.
- Surowe mięso przechowujemy w lodówce.
- Jajka wyparzamy wrzątkiem przed włożeniem do lodówki.
- Nie kupujmy lodów które wyglądają na słabo zmrożone.
Pamiętaj, że salmonella to choroba z którą nasz organizm powinien sobie sam poradzić, jednak jeżeli objawy się nasilają to nie warto zwlekać – szczególnie w przypadku dzieci.
Salmonellą można się zarazić, ale ma to miejsce bardzo rzadko. Do zarażenia się potrzebna jest styczność z dużą ilością bakterii więc zwykła higiena osobista wystarczy, aby uniknąć zachorowania.
TO WARTO WIEDZIEĆ
JAK UNIKNĄĆ PROBLEMÓW ŻOŁĄDKOWYCH PODCZAS URLOPU?
Jeżeli masz delikatny żołądek i obawiasz się problemów żołądkowych podczas urlopu to koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami – w szczególności kiedy wybierasz się za granicę.
Najczęstszym powodem problemów żołądkowych są bakterie żyjące w wodzie.
Nigdy nie pij wody z kranu bez przegotowania jej. Najlepiej nawet do czajnika wlewać wodę sprawdzoną – mineralną butelkowaną.
Lepiej tego nie lekceważ bo bardzo łatwo o zatrucie żołądkowe szczególnie w egzotycznych krajach jak np. Meksyk, Indie czy kraje afrykańskie.
Na pewno nie chciałabyś spędzić urlopu w toalecie zamiast pod palmami na plaży.
Pamiętaj o dokładnym i częstym myciu rąk.
Mycie rąk bezpośrednio przed posiłkiem jest obowiązkowe, ale i to może nie wystarczyć.
Pamiętaj, że podczas praktycznie każdej czynności jak plażowanie, zwiedzanie różnych miejsc itp. masz styczność z bakteriami, które potem możesz przenieść na swoją twarz np. podczas drapania się itp.
To naprawdę bardzo ważne – jeżeli wybierasz się na całodniową wycieczkę i częste mycie rąk wodą z mydłem nie wchodzi w grę. Warto zaopatrzyć się w żel antybakteryjny do rąk.
To sprawdzony i skuteczny sposób tak samo jak chusteczki nawilżające o działaniu bakteriobójczym.
Na pewno nie raz podczas zwiedzania egzotycznych miejsc będziesz miała ochotę na różne owoce i warzywa – szczególnie na te których u nas nie ma.
Jedząc owoce prosto ze straganu łatwo o zatrucie pokarmowe, a nawet o żółtaczkę pokarmową.
Zawsze przed zjedzeniem należy sparzyć owoce przegotowaną bardzo gorącą wodą, a następnie obrać je ze skórki.