PARACETAMOL a IBUPROFEN – czym się różnią od siebie?
Największą różnicą między tymi lekami jest fakt, że ibuprofen wykazuje działanie przeciwzapalne, a paracetamol nie.
Można więc stwierdzić, że ibuprofen jest kilkukrotnie silniejszy.
Ale zacznijmy od początku.
Paracetamol wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Skutecznie blokuje powstawanie cyklooksygenazy COX-3 czyli enzymu który odpowiada za powstawanie bólu.
Paracetamol został wynaleziony w 1950 roku, a w 1983 roku został uznany za bezpieczny lek.
Nie niszczy błony śluzowej żołądka, a także jest metabolizowany w wątrobie i wydalany wraz z moczem.
Trzeba jednak zaznaczyć, że paracetamol nie działa przeciwzapalnie więc nie zatrzyma rozwoju stanów zapalnych.
Lekarze wskazują, że paracetamol jest na tyle bezpieczny, że może być stosowany w każdej sytuacji klinicznej.
Trzeba jednak uważać ponieważ lek ten wchodzi w interakcje z lekami przeciwwirusowymi.
Ibuprofen powstał w 1962 roku, a w 1989 roku został uznany za bezpieczny.
W 1999 roku otrzymał certyfikat leku bezpiecznego dla małych dzieci, a w 2004 roku wpisano go na listę leków, które można podać niemowlętom po 3 miesiącu życia.
Ibuprofen to lek przeciwzapalny. Skutecznie blokuje cyklooskygenazę COX-3 łagodząc w ten sposób stan zapalny. Zmniejsza także temperaturę ciała i wykazuje podobne działanie do paracetamolu.
Jednak trzeba uważać ponieważ lek ten może uszkodzić śluzówkę żołądka.
Dotyczy to sytuacji kiedy podczas przeziębienia odczuwamy bóle brzucha oraz jeśli towarzyszą nam wymioty czy biegunka.
W takim przypadku zwiększa się ryzyko uszkodzenia nerek.
Ibuprofen może także wywołać reakcje alergiczne.
Podobnie jak paracetamol jest metabolizowany w wątrobie i wydalany z moczem.
Lek ten może być także przyjmowany wtedy kiedy nie występuje gorączka – jako lek przeciwbólowy.
KIEDY NALEŻY PODAĆ LEK?
Trzeba pamiętać, że z lekami przeciwgorączkowymi nie należy się spieszyć.
Gorączka jest reakcją obronną naszego organizmu.
Pojawia się wtedy kiedy w naszych komórkach zaczyna się rozwijać proces chorobowy.
O gorączce umiarkowanej mówimy wtedy kiedy temperatura naszego ciała nie przekracza 38,5°C.
Wysoka gorączka to sytuacja kiedy termometr wskazuje powyżej 38,5°C.
Tak naprawdę to tylko wysoką temperaturę należy zbijać środkami farmakologicznymi.
Trzeba zaznaczyć, że gorączka pobudza nasz układ odpornościowy więc nie należy podawać leków jak tylko temperatura naszego ciała przekroczy 36,6°C.
Lekarze którzy pracują na dziecięcych oddziałach szpitalnych zauważyli, że u dzieci u których pojawiła się wysoka gorączka, czas trwania choroby był krótszy, a jej przebieg łagodniejszy.
CZY MOŻNA ŁĄCZYĆ TE DWA LEKI?
Wiele osób nie jest pewnych czy mogą łączyć paracetamol i ibuprofen.
Odpowiadamy, że tak, można łączyć te dwa leki.
Kuracja w której łączy się te dwie substancje lecznicze często daje lepsze efekty i do tego nie jest toksyczna.
Jednak trzeba pamiętać na czym polega naprzemienne stosowanie ibuprofenu i paracetamolu.
Przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiedniej dawce przeliczonej na masę ciała chorej osoby.
Lek podajemy naprzemiennie co 4 godziny.
Zaczynamy od paracetamolu (zachowując odpowiednią dawkę) – po 4 godzinach podajemy ibuprofen (zachowując odpowiednią dawkę) – po kolejnych 4 godzinach ponownie podajemy paracetamol itd.
ZOBACZ TAKŻE
LEK NA PRZEZIĘBIENIE KTÓREGO NIE ZNASZ
Poniżej prezentujemy bardzo ciekawy przepis na domową miksturę która uodporni Cię na przeziębienie lub jeżeli już jesteś chora – to postawi Cię na nogi.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- kiwi – 2 sztuki,
- cytryna -1 sztuka,
- miód – 3 łyżki,
- imbir – kawałek 1,5 cm.
Na początku obierz kiwi ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Następnie sparz cytrynę wrzątkiem i również posiekaj w kosteczkę.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wszystko wrzuć do blendera i dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Na końcu dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
Przelej wszystko do słoika i przechowuj w lodówce.
Każdego dnia profilaktycznie należy spożywać 2 łyżki tego specyfiku – jeżeli aktualnie jesteś chora to śmiało zwiększ dawkę do 4 łyżek dziennie.
To ciekawe połączenie kiwi, miodu, cytryny i imbiru skutecznie zmniejszy objawy choroby i zabezpieczy Cię przed infekcjami.
Kiwi to źródło wielu witamin i składników mineralnych – wśród nich możemy wymienić:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- witamina B6,
- kwas foliowy,
- niacyna,
- tiamina,
- ryboflawina,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- sód.
Nie czekaj aż dopadnie Cię przeziębienie!
Już dzisiaj przygotuj własną porcję tego zdrowego, naturalnego specyfiku i zacznij regularnie go jeść.