Co oprócz PIZZY warto zjeść we WŁOSZECH?
Włochy każdego roku przyciągają wielu turystów ze względu na ogromną ilość obiektów dziedzictwa kulturowego, piękne góry, a także niesamowite plaże.
Jednak nie tylko dla widoków warto się tam wybrać.
Nie możemy zapomnieć o niesamowitej kuchni która rozkochała w sobie miliony ludzi na całym świecie.
Dzisiaj przedstawimy wam potrawy które warto spróbować będąc we Włoszech.
Pierwsze co Wam się kojarzy z kuchnią włoską to z pewnością pizza jednak oprócz oryginalnej pizzy neapolitańskiej którą charakteryzuje cienkie i chrupiące ciasto warto także spróbować innych niesamowitych przysmaków.
SERY WŁOSKIE
Włochy to ojczyzna wielu popularnych serów takich jak mozzarella, Grana Padano, parmezan, gorgonzola czy mascarpone.
Mozzarella – pochodzi z Kampanii i jest wytwarzana z krowiego lub bawolego mleka.
Wykorzystywana jest najczęściej jako dodatek do włoskiej pizzy, ale i nie tylko.
Na pewno kojarzycie sałatkę caprese – to przekładane plastry pomidorów i mozzarelli.
Parmezan i Grana Padano – te twarde dojrzewające sery pochodzą z północnej części kraju i są najczęściej podawane w kawałkach jako „deska serów” lub są starte jako dodatek do różnych potraw.
Mascarpone – to niezwykle delikatny serek który jest najczęściej wykorzystywany do deserów.
Gorgonzola – ten niebieski ser pleśniowy pochodzący z Lombardii z pewnością zachwyci wszystkich miłośników pleśniowych serów.
Casu marzu – to ser tylko dla odważnych osób. Można go spróbować będąc na Sardynii.
To owczy ser który jest nieco podobny do gorgonzoli jednak charakteryzuje go to, że zawiera żywe larwy much Piophilia casei. Larwy są celowo wprowadzane do sera i mają na celu wywołanie fermentacji.
PANUOZZO
To kanapka podawana na ciepło. Pochodzi z małej miejscowości Gragnano kilkadziesiąt kilometrów na południe od Neapolu.
Do jej przygotowania wykorzystywana jest podłużna bułka wypiekana w piecu opalanego drewnem.
Obowiązkowo znajduje się na niej ser – najczęściej mozzarella, jednak w różnych wariacjach tej kanapki możemy natknąć się na ser owczy lub kozi.
Na panuozzo znajdują się warzywa takie jak oliwki, pomidory, rukola, brokuły, cebula czy karczochy.
Oprócz warzyw na tej kanapce możemy znaleźć różne rodzaje wędlin, a także sosy jako opcja.
Te kanapki są przed podaniem zapiekane podobnie jak pizza więc są bardzo aromatyczne i chrupiące.
PANINI
To także rodzaj kanapki która jest bardzo popularna.
Tak naprawdę poprawna forma brzmi panino ponieważ panini to liczba mnoga.
Więc panino zrobiona jest z krojonego poziomo chleba ciabatta, michetty lub bagietki.
Z włoskiego panino oznacza właśnie mały kawałek chleba.
Wariantów panino jest bardzo dużo.
Na tych kanapkach najczęściej lądują warzywa, mięso, ser i wędliny.
Często też przed podaniem kanapki są grillowane.
BRUSCHETTA
Na pewno kojarzycie także i tę nazwę.
To grzanka z pieczywa z solą, natarta czosnkiem i polana oliwą.
Najczęściej podawana jest jako przystawka.
Podawana jest sama lub z dodatkami takimi jak świeże pomidory i bazylia – ale to już zależy od regionu.
Najpopularniejsza w Toskanii jest wersja bez dodatków i nosi nazwę fettunta.
FOCACCIA
To z kolei jest rodzaj chlebowego pieczywa który w konsystencji przypomina ciasto do pizzy.
Zazwyczaj focaccia podawana jest na ciepło jako przystawka lub dodatek do wielu dań.
Można wyróżnić wiele rodzajów, ale ta najbardziej popularna wersja zawiera tylko sól, rozmaryn i oliwę.
Inne wariacje mogą zawierać, oliwki, pomidory i inne warzywa.
TIRAMISU
Kto z nas nie zna tego wspaniałego włoskiego deseru?
Chyba każdy kiedyś próbował jej chociażby u nas w kraju.
To najbardziej znany włoski deser.
Tiramisu to biszkopt nasączony likierem amaretto oraz kawą espresso.
Na biszkopt kładzie się krem z sera mascarpone, cukru i jajek.
Całość posypana jest kakaem.
Tiramisu podaje się mocno schłodzone i dlatego idealnie sprawdza się w upalne dni.
Trzeba jednak zaznaczyć, że tiramisu różni się w zależności od regionu Włoch.
PANNA COTTA
To rodzaj deseru pochodzącego z Piemontu.
Z włoskiego oznacza gotowaną śmietankę.
Żeby ją przygotować należy podgrzewać śmietanę wraz z żelatyną i innymi dodatkami takimi jak rum i wanilia.
W okrągłe foremki wlewa się powstałą masę – często dno foremki wylane jest karmelem.
Po ostudzeniu deseru wykłada się go na talerzy do góry dnem i polewa się go sosem owocowym, a także przyozdabia owocami.
RAVIOLI
To małe pierożki z ciasta makaronowego nadziewane serem ricotta, warzywami lub mięsem.
Najczęściej przyjmują kwadratową formę i są podawane w bulionie lub z sosem.
RISOTTO
To zdecydowanie najbardziej popularne „ryżowe” danie włoskie.
Najczęściej jest podawane jako pierwsze danie (podobną funkcję pełni w naszym kraju zupa).
Oczywiście podstawą risotto jest ryż.
Włosi lubią różne wariacje jeżeli chodzi o potrawy, dlatego też także tutaj w zależności od typu risotto ryż może być podlewany bulionem lub winem.
W skład risotto może wchodzić mięso, fasola, borowiki, groszek, krewetki, mątwa lub inne owoce morza.
Jeżeli mówimy już o wariacjach risotto to możemy wyróżnić bardzo ciekawe Risotto ai funghi które jest przygotowywane z borowików szlachetnych.
Dla fanów owoców morza polecamy Risotto alla marinara z krewetkami i małżami lub Risotto al nero di seppia z mątwą.
Będąc w Mediolanie z pewnością warto spróbować Risotto alla milanese które jest doprawiane szafranem, a odwiedzając Piemont koniecznie spróbujcie Risotto al Barolo przygotowywanego na czerwonym winie z mięsem i fasolą.
WŁOSKIE MAKARONY
Włosi są na pierwszym miejscu pod względem konsumpcji makaronów.
Szacuje się, że roczne spożycie makaronu wynosi ok 30 kg na osobę.
W Polsce mówiąc włoski makaron myślimy najczęściej o spaghetti, jednak to tylko jeden z wielu rodzajów włoskich makaronów.
Makarony dzielimy na długie jak właśnie spaghetti, krótki jak penne czy gnocchi, a także na mini jak stelline czy sorprese.
Kolejnym podziałem makaronów włoskich są makarony świeże i suszone.
Dań z makaronów jest tak wiele, że nie jesteśmy w stanie ich tutaj wypisać.
Dlatego w zależności od regionu w jakim jesteśmy warto się skusić i spróbować lokalnych odmian różnych makaronowych dań.
Jeżeli chodzi o dodatki do makaronu to znajdziemy w nich wszystko – od warzyw, przez różne mięsa, aż po wspaniałe i świeże owoce morza.