Kulinaria

DOMOWA PIZZA a ELEKTRYCZNY PIEKARNIK – jak piec poprawnie?

Większość z nas ma swój własny sprawdzony przepis na pyszne domowe ciasto na pizzę.

Jednak dobre ciasto, sos i doskonałe dodatki to nie wszystko.

Bardzo ważny jest także sam proces pieczenia pizzy.

Dzisiaj poruszymy temat pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym.

Dzięki poniższym poradom będziesz potrafiła tak upiec pizzę w piekarniku elektrycznym, że będzie smakowała lepiej niż z najlepszej pizzerii.


TEMPERATURA PIECZENIA

Pamiętaj, że pizzę należy zawsze wkładać do piekarnika dopiero wtedy gdy jest on nagrzany do maksymalnej temperatury.

Dodatkowo należy ustawić piekarnik na grzanie góra + dół oraz termoobieg.

W przypadku kiedy pieczemy pizzę na blaszce i nie mamy możliwości załączenia grzania jednocześnie góry i dołu piekarnika to lepiej wybrać grzanie od dołu.

Z pewnością Twój piekarnik ma możliwość ustawienia temperatury powyżej 220°C.

Wysoka temperatura zagwarantuje nam, że pizza będzie gotowa w około 10 minut, a także sprawi, że brzegi pizzy ładnie wyrosną.

 


POZIOMY PIECZENIA

Jeżeli pieczemy pizzę na blaszce w piekarniku elektrycznym to zawsze wybieramy najniższy poziom piekarnika.


BRZEGI PIZZY

Jeżeli chcesz uniknąć bladych brzegów pizzy to zawsze delikatnie posmaruj je oliwą.

Dzięki temu mimo że pizza będzie w piekarniku krótki czas, brzegi będą ładnie zarumienione.

 


PROCES PIECZENIA

Kiedy masz już uformowane ciasto nałóż na nie sos pomidorowy i wstaw do piekarnika na ok 5 minut.

Dzięki temu brzegi powinny delikatnie wyrosnąć, a sos nieco wyschnie.

Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i zaczynamy nakładać na nią składniki.

To bardzo ważne jeżeli chcesz dodać świeżą mozzarellę, ponieważ podczas długiej obróbki termicznej traci smak i wygląd.

Po ułożeniu składników pizzę ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut to momentu rozpuszczenia się mozzarelli.

Taki zabieg sprawi, że pizza będzie smakować lepiej, a także będzie ładniej wyglądać.

UWAGA!

Jeżeli na Twojej pizzy będą składniki które wymagają dłuższej obróbki termicznej to lepiej wyłóż je na innej blaszce i włóż wcześniej do piekarnika.

 


MOZZARELLA

Jeżeli na Twojej pizzy zawsze ląduje mozzarella to pamiętaj, aby zawsze odsączyć ją cieczy która znajduje się w opakowaniu.

Warto na kilkanaście minut przed przygotowywaniem pizzy wyciągnąć mozzarellę z opakowania, pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ręczniku papierowym.


MOKRE SKŁADNIKI

Żeby pizza wyszła idealna postaraj się unikać dużej ilości składników które zawierają w sobie wodę.

Ta zasada szczególnie dotyczy świeżych pomidorów.

Zawsze pozbywaj się gniazd nasiennych, a także nie przesadzaj z ilością pomidorów dodanych do pizzy.


TO WARTO WIEDZIEĆ

Warto także pamiętać o tym, aby nie używać zamienników.

Przykładowo pizza nie wyjdzie tak samo dobra jeżeli użyjesz oleju rzepakowego zamiast oliwy.

Dodatkowo należy pamiętać, że im więcej składników tym łatwiej o zaburzenie procesu pieczenia i o zmianę smaku.

Warto jednak nie żałować sera.

Sposób układania sera na pizzy jest także bardzo ważne.

Zawsze kładziemy ser – szczególnie mozzarellę obok składników lub pod nimi – nigdy na składnikach.


ZOBACZ TAKŻE


BŁĘDY KTÓRE NAJCZĘŚCIEJ POPEŁNIASZ PODCZAS PIECZENIA DOMOWEJ PIZZY

 


ZBYT DUŻO SERA

To prawda, że sera nie można żałować, aby pizza wyszła idealnie.

Jednak warto wiedzieć, że zbyt dużo ciągnącego się sera sprawi, że pizza będzie bardzo tłusta i smakiem zdominuje resztę składników.

Wykładając ser na sos pomidorowy który pokrywa ciasto postaraj się tak go rozłożyć, aby lekko przykrywał sos.

Będzie to idealna baza dla pozostałych składników Twojej pizzy.


ZBYT CIENKIE CIASTO

Rozwałkowując ciasto musimy pamiętać, że zbyt cienkie ciasto może się rozlecieć lub nie dopiecze się wystarczająco.

Idealne ciasto powinno mieć grubość ok 7-8 mm.

Rozwałkowując ciasto zawsze zwracaj uwagę na to, aby masa nie była prześwitująca.

To z kolei sprawiłoby, że pizza nie utrzyma składników które na niej ułożymy.


ZBYT DUŻO SKŁADNIKÓW

Bardzo często domowa pizza ma bardzo wiele składników.

Jednak zbyt wiele składników może spowodować, że brzegi pizzy przypalą się, a także pizza będzie bardzo mokra na środku. O zakalcu już nie wspominamy.

Jeżeli chodzi o ilość składników to nie powinno być ich więcej niż 3-4 idealnie współgrających ze sobą dodatków.


SUROWE SKŁADNIKI

Pamiętaj także, że decydując się na surowe składniki np. mięso lub twarde warzywa jak brokuły powinniśmy poddać je wcześniej obróbce cieplnej.

Mimo, że pizzę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze to czas wypieku pizzy może nie być wystarczający.

Jeżeli masz zamiar dodać do pizzy mięso to podsmaż je najpierw na patelni.

W przypadku twardych surowych warzyw warto także pamiętać o blanszowaniu.


JEDZENIE PIZZY ZARAZ PO UPIECZENIU

Wiele osób od razu przechodzi do konsumpcji zaraz po wyjęciu pachnącej pizzy z piekarnika.

Jednak mimo że pizza od pierwszych sekund od wyjęcia bardzo kusi nas swoim zapachem to jednak warto poczekać 5 minut zanim przystąpimy do jedzenia.

Ten czas pozwoli na to by ser zespolił resztę składników.

Dzięki temu odczujemy znaczną różnicę w smaku naszej pysznej domowej pizzy.

Popularne artykuły

Zobacz w jaki sposób SÓL szkodzi naszemu zdrowiu

Zmiany w fakturach od 1 września 2023! Co musisz wiedzieć?

Wakacje w Turcji z koleżankami? Mąż szaleje z zazdrości! Lecieć czy zostać w domu? [LIST]