Kawa brokułowa – nowy FIT trend
Brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wszyscy o tym wiemy. Nie są one jednak lubiane przez wszystkich. Warto je jednak jeść, ponieważ mają one wiele cennych dla zdrowia substancji:
--Kaempferol – działa przeciwzapalnie
--Błonnik – wspomaga trawienie i odchudzanie
--Witamina K i A – przeciwutleniacze opóźniające starzenie się organizmu i wzmacniające wzrok
--Karotenoidy – poprawiające wzrok i wygląd skóry
--Glukorafaninę – regenerujący komórki skóry
--Sulforafan – udrożnia tętnice i zapobiega nowotworom
--Minerały – potas, magnez, wapń
#Kawa brokułowa
Znając drogocenne właściwości brokułów, ktoś wpadł na pomysł, aby dodawać je do kawy. Tak powstał nowy zdrowotny trend. Do kawy dodajemy proszek z brokułów. Proszek to wysuszone i sproszkowane brokuły, które zawierają cenne substancje w większym stężeniu, niż świeże warzywa.
Pewna kawiarnia w Melbourne zastanawiała się, co zrobić, aby ich kawa była zdrowsza. Postanowili dodawać do swojego latte właśnie sproszkowane brokuły. Okazało się, że klienci zachwycili się tym pomysłem.
Świetną wiadomością jest fakt, że proszek brokułowy dostaniemy w wielu sklepach internetowych i taką kawę możemy przyrządzać sobie codziennie. Proszek warto również dodawać do innych napojów i potraw. Jest to doskonały sposób na zadbanie o zdrowie i figurę bez wyrzeczeń.