Zdrowie

Jak przygotować pyszny i zdrowy olej rozmarynowo-czosnkowy? Prosty przepis

Olej rozmarynowo-czosnkowy jest coraz bardziej popularny w najlepszych restauracjach na świecie. Nie tylko nada twoim potrawom niezwykłego smaku i aromatu, ale dodatkowo wzmocni właściwości odżywcze i lecznicze każdego dania.

 

#Rozmaryn

Rozmaryn zawiera kwas kawowy i kwas rozmarynowy. Obie substancje są silnymi antyoksydantami i chronią organizm. Rozmaryn doskonale wpływa również na układ oddechowy i trawienny. Zawiera on również kwas karnozowy, które wspomaga pracę mózgu i pamięć.

 

 

#Czosnek

Zdrowotne właściwości czosnku są dobrze znane. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem i antybiotykiem w naturalnej postaci. Wspiera układ odpornościowy, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, oczyszcza krew i jelita oraz działa przeciwstarzeniowo.

 

#Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol, chroni tętnice, spowalnia starzenie, łagodzi wzdęcia, ma działanie przeciwzapalne i szereg innych właściwości zdrowotnych.

 

Jak przygotować pyszny, leczniczy olej rozmarynowo-czosnkowy?

Składniki:

--3 gałązki świeżego rozmarynu

--5 ząbków czosnku

--1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

--Gaza

 

 

Przygotowanie:

--Umyj rozmaryn i rozściel na słońcu, aby wysechł.

--Pokój rozmaryn na mniejsze części i przełóż do szklanego, zamykanego słoika.

--Zmiażdż ząbki czosnku nożem lub w moździerzu i dodaj do rozmarynu.

--Zalej wszystko oliwą z oliwek i wymieszaj.

--Zamknij mocno słoik i odstaw w ciemne suche miejsce na 30 dni.

--Po tym czasie przecedź płyn przez gazę.

Teraz możesz już używać zdrowy olej do przygotowania swoich potraw. Spożywaj go tylko na surowo (nie smaż na nim).

 

Popularne artykuły

Oto lista udanych prezentów na Dzień Dziadka!

Lew: Twój entuzjazm może wpłynąć pozytywnie na atmosferę w domu! Horoskop dzienny na 6 maja

Luzowanie obostrzeń już dziś. Jakie miejsca zostały otwarte?