Dżem z mandarynek doskonale wzmacnia odporność! Jak przygotować go w domu?
Dżem mandarynkowy to doskonały sposób na poprawienie swojego stanu zdrowia i odporności. Dżem przygotowany w domu zawiera tylko naturalne i zdrowe składniki, ma mniej kalorii i jest o wiele lepszy w smaku.
Dżem mandarynkowy zawiera:
Witaminę C
Potas
Fosfor
Wapń
Magnez
Błonnik
Dzięki zawartości antyoksydantów, dżem ten niweluje działanie wolnych rodników i gromadzenie się toksyn, które utrudniają pracę układu odpornościowego.
Ma on jednak o wiele więcej korzyści:
Zapobiega infekcjom
Przyspiesza regenerację komórek
Ułatwia usuwanie toksyn
Zwiększa poziom energii
Uwaga: dżem zawiera sporą ilość cukru, dlatego nie jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę.
#Jak przygotować dżem w domu?
Składniki:
Pół kg mandarynek
Starta skórka z 1 mandarynki
Sok z połowy cytryny
1 i ¼ szklanki cukru
#Przygotowanie:
Obierz mandarynki ze skórki, usuń pestki i białe włókna,
Przełóż je do garnka i podsmażaj na wolnym ogniu.
Od razu dodaj startą skórkę z mandarynki i sok z cytryny.
Jeśli mandarynki za mocno się przyklejają do garnka dodaj odrobinę wody.
Kiedy owoce już się rozpadną dodaj cukier i mieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Gotuj wszystko ok 25 minut stale mieszając, aby się nie przypaliło.
#Jak przechowywać dżem?
Dżem należy przechowywać w pasteryzowanym słoiku. Oto, co musisz zrobić.
Dokładnie umyj słoik w gorącej wodzie.
Przełóż dżem do słoika, nałóż gumkę przeznaczoną do słoików, mocno zakręć zakrętkę i zabezpiecz klipsem wieko.
Przełóż słoiki do garnka wyłożonego szmatką (zapobiegnie pęknięciu).
Zalej słoik gorącą wodą do wysokości 3 centymetrów poniżej zakrętki.
Gotuj słoik ok. 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij go, dociśnij wieko i jeszcze raz porządnie dokręć.
Na koniec zawiń słoik w gruby ręcznik, obróć do góry dnem i pozostaw na kilkanaście godzin.