Zdrowie

Dżem z mandarynek doskonale wzmacnia odporność! Jak przygotować go w domu?

Dżem mandarynkowy to doskonały sposób na poprawienie swojego stanu zdrowia i odporności. Dżem przygotowany w domu zawiera tylko naturalne i zdrowe składniki, ma mniej kalorii i jest o wiele lepszy w smaku.

 

Dżem mandarynkowy zawiera:

Witaminę C

Potas

Fosfor

Wapń

Magnez

Błonnik

 

 

Dzięki zawartości antyoksydantów, dżem ten niweluje działanie wolnych rodników i gromadzenie się toksyn, które utrudniają pracę układu odpornościowego.

Ma on jednak o wiele więcej korzyści:

Zapobiega infekcjom

Przyspiesza regenerację komórek

Ułatwia usuwanie toksyn

Zwiększa poziom energii

 

Uwaga: dżem zawiera sporą ilość cukru, dlatego nie jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę.

 

#Jak przygotować dżem w domu?

Składniki:

Pół kg mandarynek

Starta skórka z 1 mandarynki

Sok z połowy cytryny

1 i ¼ szklanki cukru

 

 

#Przygotowanie:

Obierz mandarynki ze skórki, usuń pestki i białe włókna,

Przełóż je do garnka i podsmażaj na wolnym ogniu.

Od razu dodaj startą skórkę z mandarynki i sok z cytryny.

Jeśli mandarynki za mocno się przyklejają do garnka dodaj odrobinę wody.

Kiedy owoce już się rozpadną dodaj cukier i mieszaj wszystko drewnianą łyżką.

Gotuj wszystko ok 25 minut stale mieszając, aby się nie przypaliło.

 

#Jak przechowywać dżem?

Dżem należy przechowywać w pasteryzowanym słoiku. Oto, co musisz zrobić.

Dokładnie umyj słoik w gorącej wodzie.

Przełóż dżem do słoika, nałóż gumkę przeznaczoną do słoików, mocno zakręć zakrętkę i zabezpiecz klipsem wieko.

 

Przełóż słoiki do garnka wyłożonego szmatką (zapobiegnie pęknięciu).

Zalej słoik gorącą wodą do wysokości 3 centymetrów poniżej zakrętki.

Gotuj słoik ok. 20 minut.

Po tym czasie wyciągnij go, dociśnij wieko i jeszcze raz porządnie dokręć.

Na koniec zawiń słoik w gruby ręcznik, obróć do góry dnem i pozostaw na kilkanaście godzin.

 

Popularne artykuły

Kac? Oto herbaty, które postawią cię na nogi

Odkurzacz wodny - czy warto go kupić? Wady i zalety

Bakterie COLI w wodzie źródlanej - GIS ostrzega!