Dlaczego warto jeść jogurt grecki – 5 najważniejszych powodów!
Jogurty są bardzo zdrowymi produktami. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka oraz przyjazne naszemu organizmowi bakterie. Jedną z odmian jogurtu jest niezwykle zdrowy jogurt grecki. Poznaj jego właściwości.
Jogurt grecki zawiera:
-Dobre bakterie
-Tłuszcze
-Białko
-Niewielką ilość węglowodanów
-Witaminy i minerały
Dlaczego warto go spożywać?
#Mała ilość laktozy
Wiele osób ma mniej lub bardziej nasiloną nietolerancję laktozy. Jogurt grecki zawiera jej bardzo mało, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla jogurtu naturalnego i innych mlecznych produktów.
#Wspomaga trawienie
Jogurt grecki zawiera o wiele mniej węglowodanów niż jogurt naturalny. Dodatkowo zawiera probiotyki. Połączenie tych dwóch cech dobrze wpływa na proces trawienia i przyswajania większej ilości witamin i minerałów.
#Jest doskonałym źródłem wapnia
Produkt ten zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu zapobiega powstawaniu osteoporozy, reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego.
#Mniej kalorii
Jogurt grecki zawiera o wiele mniej tłuszczu, węglowodanów i cukru niż jogurt naturalny. Jednak zawiera również dużą ilość białka. To czyni go doskonałym produktem dietetycznym.
#Obniża cholesterol
Jogurt grecki zawiera bakterie Lactobacillus Acidophilus, które korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu.