Poznaj genialny sposób grillowania potraw! Mięso będzie nie tylko lepsze, ale i zdrowsze!
Grillowanie to bardzo przyjemna czynność. Kojarzy nam się z pysznym jedzeniem, spędzaniem czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych i często również z urlopem. Warto jednak nieco urozmaicić tę czynność. Grillowanie nie musi polegać jedynie na smażeniu kiełbasek i karkówki, ale również na zdobywaniu ciekawych kulinarnych doznań.
#Grillowanie na kamieniu solnym
Grillowanie mięs i warzyw na kamieniu solnym to nowa, bardzo ciekawa metoda przyrządzania jedzenia. Jego główną zaletą jest to, że jedzenie smakuje o wiele lepiej, ponieważ zachowuje więcej składników odżywczych. Kamień solny sprawia również, że potrawa zostaje wzbogacona o dodatkowe składniki mineralne pochodzące z kamienia.
Potrawy przygotowanie na kamieniu solnym mają lepszy smak również dlatego, że nie mają kontaktu z ogniem, dzięki czemu smak pozostaje w mięsie zamiast spływać do grilla. Potrawa jest więc bardziej soczysta.
#Jak grillować z pomocą kamienia solnego?
Metoda 1:
Pierwszą z metod jest położenie kamienia na ruszcie i umieszczenie na nim mięsa, ryb, czy warzyw. Jeśli posiadasz zamykany grill – skorzystaj z tej funkcji. Zamknięty grill równomiernie upiecze jedzenie.
Metoda 2:
Drugą, bardziej spektakularną metodą, która zachwyci twoich gości, jest wcześniejsze rozgrzanie kamienia na ruszcie i postawienie go na stole. Kamień należy umieścić na środku stołu najlepiej na drewnianej desce. Następnie każdy z gości kładzie na kamieniu to, co chce akurat upiec. Kamień solny bardzo długo utrzymuje dużą ilość ciepła, dlatego nie ma żadnego problemu ze smażeniem na jego powierzchni. Kawałki mięsa i warzyw powinny być jednak dość cienkie i należy je często obracać.
#Dodatkowe zalety:
Kamień solny podczas grillowania traci jedyni 5% swojej objętości, dlatego wystarczy na kilka miłych weekendów. Dodatkowo zastępuje aluminiowe tacki, które po jednorazowym użyciu trzeba wyrzucić.