RABARBAR POD BEZĄ
Składniki:
- Ciasto kruche:
-2,5 szklanki mąki
-kostka margaryny
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Warstwa rabarbaru:
-400 gram rabarbaru
-2 łyżki cukru
-2 łyżki bułki tartej
-szczypta soli
- Beza:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Mieszamy składniki suche, dodajemy do żółtek i margaryny, zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części (wyszło mi około 700 gram ciasta i podzieliłam na części 500 i 200 gram).
- Większą część chowamy do lodówki na około godzinę, mniejszą do zamrażarki.
- Większą część ciasta rozwałkowujemy między papierem do pieczenia, wkładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę (odcinamy górną część papieru), pieczemy 25 min w 170°C.
- Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, odgotowujemy wodę. (Nie chcemy, żeby zrobiła się papka, więc kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, to wyłączamy palnik).
- Kiedy rabarbar wystygnie, to wylewamy wodę (jeśli jakaś jest) i dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
- Ubijamy białko ze szczyptą soli, do ubitego białka dodajemy cukier partiami i nadal ubijamy (teraz w kąpieli wodnej). Kiedy beza będzie ubita, ściągamy z palnika, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
- Na podpieczony spód wyciągamy rabarbar, na to bezę, a następnie ciasto kruche z zamrażarki, które wcześniej trzemy na tarce.
- Pieczemy 45 min w temperaturze 180°C.
UWAGA. Kąpiel wodna- stawiamy miskę (szklaną lub metalową) z ubitym białkiem na garnek z gotującą się wodą. Pamiętajcie, że spód miski nie może dotykać gotującej się wody.
Zapraszam na mojego bloga :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/05/rabarbar-pod-beza.html