Kulinaria

Poznaj sposoby na przygotowanie pysznych gofrów BEZ GOFROWNICY!

 

Gofry kojarzą nam się z latem, słońcem i wakacjami. Szczególnie z kurortami nam morzem, gdzie na każdym rogu czujemy zapach pysznych, świeżych gofrów. Zazwyczaj jemy je z bitą śmietaną, owocami, słodkimi sosami.

 

Nie zawsze jednak mamy okazję znaleźć się w miejscu, gdzie serwują gofry. Co więc zrobić, kiedy najdzie cię ochota na gofry, a nie masz w domu gofrownicy? Poznaj prosty sposób.

 

 

Pyszne gofry możesz przygotować nawet jeśli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu. Wystarczy zwykła patelnia, formy do pieczenia lub toster!

 

#Składniki:

Do przygotowania gofrów na patelni potrzebujesz takich samych składników, jak na zwykłe ciasto gofrowe:

-2 jajka

-Cukier wanilinowy

-1/2 szklanki oleju do smażenia

-2 szklanki mleka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 szklanki mąki

-2 łyżeczki cukru pudru

-Szczypta soli

 

 

#Przygotowanie:

--Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i cukier puder.

--Wszystko dokładnie wymieszaj.

--Następnie wbij do mąki jajka, dodaj olej i mleko.

--Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.

--Możesz odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło – nie jest to konieczne.

Tak przygotowaną masę wlej w foremki do pieczenia i włóż na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Możesz również smażyć gofry na rozgrzanym oleju na patelni, aż zarumienią się z obu stron. Jeśli chcesz usmażyć je na tosterze pamiętaj, aby nie zamykać tostera. Jeśli go zamkniesz, ciasto wyleje się po bokach. Smacznego!

 

 

 

Popularne artykuły

Jak wspierać osoby starsze w czasie pandemii?

Świerki w niebezpieczeństwie! Jak uchronić drzewa przed tajemniczymi szkodnikami?

Mieszkanie bez wkładu własnego. Czy single też mogą skorzystać?