Kulinaria

Poznaj najpyszniejsze marynaty do mięs na GRILLA!

 

Sezon gillowy można uznać za w pełni otwarty, warto więc poznać kilka przepisów na pyszne marynaty do mięs, których smakiem zaskoczysz swoich gości.

 

#Marynata jogurtowa do szaszłyków z kurczaka

 

Składniki:

4 piersi z kurczaka

Duży jogurt naturalny lub grecki

3 ząbki czosnku

300 g boczku wędzonego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka zwykłej papryki

3 – 4 cebule

4 łyżki soku z cytryny

Sól i pieprz

 

Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz boczku, kurczaka i cebuli. Kiedy mieszanka jest gotowa zalej nią kurczaka, zawiń miskę folią i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę kurczaka, boczek i cebulę.

 

#Marynata do karkówki

 

Składniki:

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki ostrej papryki

4 ząbki czosnku

Zioła prowansalskie

1 duża cebula

Łyżeczka soli

 

Cebulę i czosnek posiekaj i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i zanurz w mieszance mięso. Owiń miskę folią i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, ewentualnie kilka godzin.

 

#Marynata do łososia

 

Składniki:

3 gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku

Kilka listków bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek

Łyżka soku z cytryny

 

Posiekaj świeże zioła i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i natrzyj nimi delikatnie łososia. Pozostaw na łososia w marynacie na 2 godziny w lodówce.

Popularne artykuły

Jak nadać włosom MIEDZIANY POŁYSK?

Domowy sposób na kaszel

Rekordowe upały! Temperatura w tym mieście przekroczyła 49 stopni!