Czy wiesz co to jest KAROB? Poznaj jego właściwości!
Słyszałaś kiedyś o takim produkcie jak karob?
Tak naprawdę to niewiele osób o nim słyszało.
Lubisz kakao? Karob to jego idealny zamiennik.
Jeżeli jesteś osobą która cały czas zwraca uwagę na etykiety na produktach i szuka tych zdrowszych to karob jest właśnie dla Ciebie.
Karob jest o wiele bardziej słodki niż kakao.
Dodatkowo zawiera więcej składników odżywczych i witamin.
Dla kogo polecany jest karob?
Szczególnie polecany jest dla osób które mają problemy z biegunkami.
Jest polecany także w przypadku leczeniu osteoporozy. Zawiera dużo wapnia i fosforu.
Dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Warto dodawać go np. do owsianki.
Pamiętaj, że jest on znacznie zdrowszy niż kakao.
Możesz go także dodać np. do ciast czy deserów, jednak musisz pamiętać, że jest dość słodki dlatego powinno się go dodawać o połowę mniej niż kakao.
Gdzie można go kupić?
Karob jest dostępny praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Można go także dostać w dobrych aptekach.
Na szczęście nie jest zbyt drogi.
ZOBACZ TAKŻE
NAJZDROWSZY ZAMIENNIK CUKRU
Substancja słodząca erytrytol jest uznawana za najzdrowszy zamiennik cukru.
Nie dość, że nie szkodzi zdrowiu to jeszcze ma na nie pozytywny wpływ.
Erytrytol należy do tej samej rodziny co inne substancje słodzące takie jak sorbitol czy ksylitol.
Występuje w przyrodzie np. w pyłkach kwiatów, w owocach, algach morskich i niektórych grzybach.
Erytrytol jest otrzymywany w drodze fermentacji.
Właściwości:
- nie powoduje próchnicy – pomaga w w zachowaniu mineralizacji zębów,
- jest bezkaloryczny,
- ma prawie zerowy indeks glikemiczny - idealny dla osób chorych na cukrzycę,
- nie jest metabolizowany w naszym organizmie,
- usuwa nadmiar wolnych rodników z organizmu,
- nie uzależnia.
W smaku erytrytol jest podobny do cukru – jest jednak trochę mniej słodki.
Jako słodzik występuje w postaci drobnych kryształków jak cukier.
Można go używać tak samo jak zwykły cukier:
- można słodzić kawę, herbatę i inne napoje,
- można dodawać do pieczenia, gotowania i np. do deserów.
Należy tylko pamiętać, że nie należy stosować go do wyrobów drożdżowych.
Jako, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier przyjmij, że jedna łyżeczka cukru = półtorej łyżeczki erytrytolu.