Newsy

„Masło orzechowe” i „mleko kokosowe” zakazane! Sprawdź, co je zastąpi

Nazwy takie jak: mleko kokosowe, masło orzechowe, migdałowe czy kakaowe muszą zniknąć z etykiet polskich artykułów spożywczych! Na szczęście chodzi jedynie o nazewnictwo. Zmiany zajdą w związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości UE w związku z decyzją o zakazie stosowania nazw kojarzonych z przetworami mlecznymi w przypadku produktów roślinnych. Przecież masło czy mleko to produkty pochodzenia zwierzęcego, więc dlaczego miałoby się używać tych określeń w przypadku orzechowego kremu?

źródło: shutterstock

 

Wyjątek miałyby stanowić produkty, które na danym rynku istnieją dłużej niż 30 lat, niestety w Polsce żadna marka nie działa na rynku przez wyżej określony czas.

Unijne postanowienie ma na celu ochronę konsumentów, chociaż tak naprawdę każdy z nas wie, że mleko kokosowe nie pochodzi od krowy :).

źródło: shutterstock

 

Niestety, polskim producentom ciężko będzie odnaleźć odpowiednią nazwę dla „peanut butter” czy coconut milk”. Kłopotliwe jest znalezienie prostego określenia, które jasno wskaże konsumentowi z jakim produktem ma do czynienia.

Przedsiębiorcy szukają różnych określeń,np. pasta orzechowa, krem z orzeszków ziemnych, sok kokosowy czy zagęszczona woda kokosowa. Nie brzmi to zbyt apetycznie, tym bardziej, że konsumenci przyzwyczaili się już do standardowego nazewnictwa.

źródło: shutterstock

 

Jak widać, czasami prawo mające ułatwiać nam życie jest absurdalne i kłopotliwe. Miejmy jednak nadzieję, że „sok owocowy” będzie smakował identycznie jak mleczko.

Popularne artykuły

Ta maseczka całkowicie odmieni Twoje WŁOSY!

Ostrzeżenie od Lasów Państwowych: choroba, której leczenie może być walką o życie!

Opłata za udzielenie ślubu kościelnego. Ile wynosi? Gdzie zapłacimy najwięcej?