Dom

Wiesz do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Dziś mamy dostęp do nowoczesnych, wielofunkcyjnych piekarników, które różnią się od siebie pod kilkoma względami. Jednak większość z nich ma jedną wspólną cechę – wbudowaną szufladę na samym dole, z której prawie nikt już dziś nie korzysta.

 

 

Szuflada pod piekarnikiem najczęściej wykorzystywana jest do przechowywania zapomnianych patelni, czy blaszek do pieczenia, jednak producenci tworzą ja w zupełnie innym celu. Szuflady pod piekarnikami zaprojektowane są tak, aby zatrzymywać ciepło przygotowanych już potraw. Włożone tam potrawy nie tracą ciepła, a jednocześnie nie podgrzewają się bardziej niż powinny, nie ma więc obawy o rozgotowanie lub przypalenie, a nawet wyschnięcie dania.

 

 

 

Do szuflady pod piekarnikiem można wkładać np. ziemniaki, czekając, aż upiecze się mięso, lub odwrotnie. Warto jednak pamiętać o tym, aby pod żadnym pozorem nie wkładać tam przedmiotów łatwopalnych. Producenci odradzają przechowywania tam czegokolwiek, co nie jest potrawą, której ciepło chcemy zatrzymać.

 

Trzymanie w szufladzie pod piekarnikiem przyborów do gotowania wykonanych np. z drewna lub plastiku może je uszkodzić lub sprawić, że będą się psuły o wiele szybciej.

 

Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż nie każdy producent kuchenek projektuje szufladę tak, aby służyła jako szuflada grzewcza. Z tego względu należy najpierw przeczytać ulotkę lub instrukcję obsługi swojego sprzętu. Niektóre szuflady pod piekarnikiem nie służą zupełnie do niczego.

 

 

Popularne artykuły

Jak przywrócić biel podeszwom butów?

Jak pozbyć się HEMOROIDÓW?

Międzynarodowy Dzień Walki z Nielegalnym, Nieraportowanym i Nieuregulowanym Połowem Ryb