Czerwone krwinki odpowiadają za dobre samopoczucie i piękną skórę. Jak zwiększyć ich ilość?
Czerwone krwinki są niezbędne do zachowania energii, dobrego samopoczucia i zdrowej skóry. W rzeczywistości jednak odpowiadają one za niemal wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Niedobór czerwonych krwinek początkowo objawia się zmęczeniem, ale często prowadzi do anemii.
#Dlaczego czerwone krwinki są tak ważne?
Odpowiadają one za transport tlenu we krwi do wszystkich komórek ciała. Dodatkowo, ich drugą bardzo ważną funkcją jest eliminowanie dwutlenku z organizmu. Niewystarczająca ilość czerwonych krwinek często objawia się na naszej twarzy – skóra poprzez niedotlenienie staje się blada, czasami szara, coraz bardziej wiotczeje i traci wilgoć.
#Jak więc zwiększyć ilość czerwonych krwinek w organizmie?
Jedz produkty bogate w żelazo
Żelazo jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek. Najwięcej żelaza znajdziesz w:
-Czerwonym mięsie
-Soczewicy
-Rodzynkach i śliwkach
-Żółtku jaja
Witaminy A i C
Te witaminy również biorą czynny udział w produkcji czerwonych krwinek. Nasz organizm potrzebuje ich jednak z kilku innych względów. Przede wszystkim witaminy A i C doskonale wspierają odporność organizmu.
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Żadna dieta nie sprawi, że organizm będzie produkować większą ilość czerwonych krwinek, jeśli nie będziesz podnosić tętna za pomocą ćwiczeń fizycznych. Największy problem z aktywnością fizyczną mają osoby, które już cierpią na niedobór czerwonych krwinek. Anemia powodują kompletny brak energii, który ciężko przezwyciężyć i zmusić się do ćwiczeń.
#Jedz buraki
Buraki doskonale wpływają na skład naszej krwi. Sok z jednego surowego buraka dziennie poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Składniki buraka wspomagają produkcje czerwonych krwinek i ułatwiają oczyszczanie krwi z dwutlenku węgla.