Indeks glikemiczny- co o nim wiesz?
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje nas jak szybko po spożyciu danego produktu następuje wzrost poziomu insuliny we krwi. Istnieją 3 grupy klasyfikacji produktów ze względu na wartość poziomu glukozy:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 55 jednostek),
- produkty o średnim indeksie glikemicznym (od 56 do 69 jednostek),
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (od 70 jednostek).
Ich stężenie oraz ilość zależą od ilości i jakości spożywanych przez nas węglowodanów, które przekładają się na nasze zdrowie i samopoczucie oraz sylwetkę.
PRODUKTY O NISKIM IG
Są to produkty wolno trawione i wchłaniane, które dodają nam stopniowo energii i uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest nam wytrwać na diecie i czujemy się lepiej.
Poniżej przykłady produktów o niskim indeksie glikemicznym:
- Produkty zbożowe: makaron z mąki razowej, ksza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane
- Warzywa: bakłażan, bób, cebula, burak, czosnek, kalafior, kapusta
- Owoce: awokado, brzoskwinie, cytrusy, jabłka, śliwki, truskawki
- Produkty zwierzęce: praktycznie wszystkie, o ile ich smak nie jest modyfikowany cukrem (np. jogurt owocowy)
PRODUKTY O ŚREDNIM IG
Spożywane od czasu do czasu nam nie zaszkodzą, wato jednak wiedzieć, które z nich zaliczają się do tej grupy:
- Produkty zbożowe: młode ziemniaki gotowane, chleb biały, makaron pszenny,
- Warzywa: groszek zielony konserwowy, kukurydza konserwowa,
- Owoce: ananas, mango, melony, morele, rodzynki
PRODUKTY O WYSOKIM IG
Spożywanie ich nadmiarze prowadzi do wielu schorzeń. Oczywiście nie da się całkowicie ich uniknąć, ale pamiętajmy żeby nie spożywać tych produktów zbyt często:
- Produkty zbożowe: płatki kukurydziane, popcorn, ryż biały
- Warzywa: dynia, rzepa, ziemniaki gotowane, kukurydza,
- Owoce: arbuz, daktyle, ananas w zalewie, brzoskwinie w zalewie
Pamiętaj, że ważne jest zwracanie uwagi na łączenie produktów. Posiłki powinny być zbilansowane, bogate nie tylko w węglowodany.