Czy wiesz jakie JAJKA spożywasz?
Jeżeli kupujesz jajka w sklepie to na pewno nie raz zwróciłaś uwagę na kod który znajduje się na skorupce od jajka.
Dzisiaj podpowiem Wam co on oznacza.
Zwróć uwagę na to jaka jest pierwsza cyfra kodu która znajduje się na skorupce od jajka.
3 – to jajka z chowu klatkowego.
2 – to jajka z chowu ściółkowego.
1 – to jajka z chowu na wolnym wybiegu.
0 – to jajka z chowu ekologicznego.
CO TO ZNACZY?
JAJKA Z CHOWU KLATKOWEGO
W tym przypadku kury całe życie spędzają w klatkach.
Są karmione specjalną karmą, nawet taką która zawiera antybiotyki.
JAJKA Z CHOWU ŚCIÓŁKOWEGO
Kury poruszają się po specjalnym kurniku, ale nie mogą wychodzić na zewnątrz.
Także są karmione specjalną karmą, która może zawierać antybiotyki.
JAJKA Z CHOWU NA WOLNYM WYBIEGU
W tym przypadku kury mogą poruszać się swobodnie po gospodarstwie.
Jednak sposób ich karmienia nie podlega kontroli.
JAJKA Z CHOWU EKOLOGICZNEGO
Tutaj kury żyją na wolnym wybiegu.
Są karmione ekologiczną karmą bez dodatków antybiotyków.
Uważa się, że ich jajka są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych składników odżywczych.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?
Poniżej przestawiamy kilka zmian które zajdą w Twoim organizmie jeżeli codziennie będziesz jeść jajka.
URODA
Dzięki zawartości witaminy B i kwasów omega-3 Twoje włosy, skóra i paznokcie będą w świetnej kondycji.
MIĘŚNIE
Jajka zawierają dużo białka, które jest bardzo potrzebne do budowy mięśni.
KOŚCI
Wapń który znajduje się w jajach świetnie wzmacnia kości, a dzięki zawartości witaminy D poziom wapnia w Twoich kościach będzie prawidłowy.
WZROK
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę, a te z kolei skutecznie chronią nasze oczy zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy.
PRAWIDŁOWA WAGA
Jajka dają poczucie sytości, dlatego jedząc je na śniadanie masz gwarancję, że nie będziesz podjadać, aż do kolejnego posiłku.
SPRAWNA PAMIĘĆ
Cholina która znajduje się w jajkach ma dobry wpływ na mózg – wspiera naszą pamięć.
Oprócz tego jedząc jajka Twój organizm dostanie dawkę witaminy E, selen, kwas foliowy, a także inne minerały i antyoksydanty.