Zdrowie

Zrób domowy sok z suszonych śliwek, który oczyści jelita i narządy wewnętrzne z tłuszczu!

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale tłuszcz gromadzi się w dużej mierze na narządach wewnętrznych organizmu. Szczególnie na wątrobie i żołądku. Działa to na organizm destrukcyjnie i powoduje wiele groźnych dla naszego zdrowia chorób.

 

Nawet osoby z pozoru szczupłe mogą mieć problem z odkładaniem się tłuszczu na narządach wewnętrznych. Pogarsza to stan skóry, podnosi ciśnienie i cholesterol, obniża sprawność nerek, zwiększa ryzyko cukrzycy, obniża wydajność organizmu i wszystkich narządów.

 

fot. shutterstock

 

Innym powszechnym problemem jest również zalegające w jelitach złogi, które potrafią nam dodać wiele centymetrów w pasie, zachwiać równowagę bakteryjną jelit oraz zakwasić organizm.

 

Aby zmniejszyć skalę oby tych niebezpiecznych, jednak często niezauważalnych dolegliwości należy wprowadzić do swojego codziennego życia kilka zdrowych nawyków. Przede wszystkim konieczne jest wyeliminowanie smażonych potraw i wprowadzenie do diety więcej zdrowych tłuszczów – olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy oraz inne oleje roślinne spożywane na surowo. Konieczne jest również zwiększenie aktywności fizycznej, choćby o codzienne spacery na świeżym powietrzu.

 

Tłuszcz z narządów oraz złogi w jelitach pomoże ci zmniejszyć również mikstura z suszonymi śliwkami. Suszone  śliwki są niezwykle bogate w cenne dla organizmu witaminy i minerały, a przede wszystkim w błonnik, który oczyszcza jelita, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi. Suszone śliwki mają jednak o wiele więcej zalet:

fot. shutterstock

 

-Detoksykacja wątroby

-Szybsze odchudzanie

-Wzmocnienie kości

-Ulga w zaparciach

-Działanie probiotyczne

-Obniżenie ciśnienia

 

 

JAK STOSOWAĆ SUSZONE ŚLIWKI?

 

Składniki:

-Suszone śliwki

-Wrzątek

 

fot. shutterstock

 

#Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na pół.

#Umieść w słoiku śliwki.

#Zagotuj wodę i zalej śliwki w słoiku tak, aby wszystkie były przykryte wodą.

#Poczekaj aż woda całkowicie ostygnie i zamknij słoik.

#Umieść słoik w lodówce i pozostaw na  48 godzin.

#Po tym czasie zmiksuj śliwki wraz z wodą na gładką masę. Jeśli  jest zbyt gęsta do picia, dolej więcej przegotowanej wody.

#Zaleca się picie 200 ml na czczo lub do śniadania każdego dnia.

 

fot. shutterstock
fot. shutterstock
 

 

Popularne artykuły

Unoszenie nóg – 5 powodów, dla który powinniśmy robić to codziennie!

Jakie garnki pasują do najmodniejszych aranżacji kuchni?

Zmiany w składce zdrowotnej! Dobra wiadomość dla części przedsiębiorców