Kulinaria

Dlaczego warto spożywać GRANATY?

Granat to naprawdę bardzo ciekawy i zdrowy owoc.

Nadaje się do deserów, ciast, a także do sałatek i wytrawnych dań.

Ma dość specyficzny wyrazisty smak, ale za to zawiera bardzo dużo wartości odżywczych.


Należy pamiętać, że sok z granatu to prawdziwe źródło zdrowia!

fot. shutterstock

 

Poniżej prezentujemy właściwości zdrowotne tego owocu.


POPRAWIA KRĄŻENIE – skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także podwyższa poziom hemoglobiny i redukuje złogi zwapnienia.

DZIAŁA ODMŁADZAJĄCO – świetnie poprawia ukrwienie skóry. Działa regenerująco na skórę.

Za sprawą kwasu elagowego zapobiega utracie wody – wzmacnia ściany komórek.

Dodatkowo granat ma wpływ na gęstość skóry i wygładza zmarszczki.

ZAPOBIEGA CUKRZYCY – zawiera dużą ilość kwasu linolowego co zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

WSPIERA PROCESY TRAWIENNE – zapobiega różnym dolegliwościom takim jak biegunka, wzdęcia czy nudności.

DZIAŁA ANTYNOWOTWOROWO – owoc ten zawiera bardzo wiele przeciwutleniaczy, które niwelują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych.

DZIAŁA ANTYSTRESOWO – jedzenie granatu obniża poziom kortyzolu czyli hormonu stresu.

DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE I PRZECIWWIRUSOWO – jedzenie tych owoców wspiera naszą odporność dzięki czemu rzadziej łapie nas przeziębienie.

AFRODYZJAK – skutecznie pobudza libido i polepsza jakość naszego życia seksualnego.

Popularne artykuły

Coraz więcej dzieci choruje na COVID-19. Jak rozpoznać koronawirusa u niemowlaka?

5 nawyków, które wykonujemy błędne! Co robimy źle?

Kolejne prowokacje na granicy w święta? Straż Graniczna ostrzega