Kulinaria

Jak zrobić MASŁO domowym sposobem?

Ceny masła idą w górę – jeżeli nie chcesz wydawać na nie tyle pieniędzy to spróbuj wykonać je samodzielnie w domu.

fot. shutterstock

 


Do produkcji domowego masła musisz użyć surowej, tłustej śmietanki.

500 ml surowej śmietanki należy miksować przez 10 minut przy użyciu robota kuchennego.

Po tym czasie zauważysz, że jej konsystencja zmieniła się – zaczęły pojawiać się grudki masła, które są oddzielone od płynu.

Miksujemy dalej w celu powiększenia się tych grudek – zauważamy, że płyn robi się coraz bardziej wodnisty.

Następnie odcedzamy grudki przy użyciu durszlaku i ponownie miksujemy przy pomocy robota kuchennego – tym razem grudki zalewamy lodowatą wodą.

Dzięki temu masło w lodówce będzie dłużej świeże.

Wodę z masłem miksujemy przez pół minuty i odcedzamy.

Masło należy przełożyć do szczelnego słoika i wstawić do lodówki.

Dopraw masło według uznania solą, papryką, sezamem, ziołami lub inną ulubioną przyprawą.

GOTOWE!

Popularne artykuły

Netflix uruchamia kanał telewizyjny! Czy wygryzie popularne stacje?

Najnowsza aktualizacja Google Maps. Od teraz jeszcze łatwiej znajdziesz miejsca w pobliżu!

„Bombelki” podbijają internet. Nowa znienawidzona grupa