Dieta i żywienie

Nie możesz jeść jajek? Sprawdź, czym je zastąpić!

Jajka powinny być jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. Są źródłem witaminy wapnia i cennej witaminy D, oraz dawkę DOBREGO cholesterolu. Są wykorzystywane do bardzo wielu dań począwszy od wytrawnych aż po desery.

Niestety, jajko to jeden z najbardziej uczulających produktów. Jest jednak kilka produktów, które świetnie sprawdzą się jako zamiennik. Poznaj kilka z nich!

# Galaretka z chia

Sprawdzi się jako substancja wiążąca np. do panierek i ciast kruchych.

Przygotowanie:

Zalać jedną łyżkę nasion chia 3 łyżkami gorącej wody i pozostawić do napęcznienia (ok. 30 min.)

1 łyżka galaretki odpowiada 1 jajku. Pamiętaj, żeby nie używać do lekkich ciast- może sowodować zakalec.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/143763413084620956/

 

# Płatki owsiane

Mają podobne właściwości co galaretka z chia, jednak ze względu na konsystencję lepiej sprawdzą się przy wypiekach.

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w blenderze lub Thermomixie i zalewamy proporcjonalnie: na jedną łyżkę zmielonych płatków przypadają 3 łyżki gorącej wody i odstawiamy na 3 minuty. Taka porcja odpowiada jednej sztuce jajka.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/552042866817908498/
 

# Masło orzechowe
Sprawdza się przy deserach- doskonale wiąże ze sobą składniki. Nadaje specyficzny smak orzeszków ziemnych, co nada wypiekom konkretnego smaku. 1 jajko= 3 łyżki masła orzechowego.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/445363850627717053/

 

# Żelatyna lub agar-agar

Stosowana głównie przy wypiekach. Jest niesłodzona i nie zawiera żadnych aromatów, dzięki czemu (np. w porównaniu z masłem orzechowym) nie nadaje smaku. Agar-agar to jej wegański odpowiednik. Aby zastąpić jedno jajko należy zmieszać 1 łyżkę żelatyny z 1 łyżką letniej (nie wrzącej) wody. Świetnie zwiąże masę ciasta, zagęści wszelkiego rodzaju musy i galaretki.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/325736985529179370/

 

# Banany

Wykorzystujemy je przy wszelkiego rodzaju placuszkach, naleśnikach, słodkich muffinach i ciastach. Aby zastąpić jedno jajko należy rozgnieść pół banana i dodać je do naszej potrawy.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/60869032448367184/

 

#Mus jabłkowy

W porównaniu do większości zamienników ma za zadanie rozluźnić i nawilżyć ciasto. Na jedno jajko przypadają 3 łyżki musu. Pamiętaj, że zawiera dużo cukru, dlatego uważaj, bo twoje ciasto może wyjść za słodkie.

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/428193877060784823/

 

Popularne artykuły

Chcesz wiedzieć jaka będzie POGODA?

Rząd zajmie się nowelizacją Kodeksu pracy! Jakie czekają nas zmiany?

Przepis na Staropolską Maść! Odkryj Jej Niesamowite Właściwości!