Świetne TRIKI na WIELKANOC! Spróbuj!
Już niedługo Święta Wielkanocne.
Większość Pań domu spędzi sporo czasu w kuchni przygotowując różne pyszne potrawy.
Dzisiaj zaprezentujemy kilka ciekawych trików, które być może przydadzą Ci się podczas przygotowań do świąt.
ŚWIEŻOŚĆ JAJ
Na Wielkanoc kupuje się i spożywa zdecydowanie więcej jaj niż podczas innych uroczystości.
Dobrze wiedzieć jak sprawdzić świeżość kupionych jaj.
Najlepiej nalej wody do dużego naczynia i wrzuć do wody jajka!
Te które wypłyną na wierzch nadają się do wyrzucenia lub tylko na dekorację.
GOTOWANIE WIELU JAJ NA RAZ
Jeżeli na święta potrzebujesz kilkadziesiąt jaj ugotowanych na twardo to ten pomysł przypadnie Ci do gustu.
Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 150°C i rozłożysz jajka na kratce.
Po 20 minutach pieczenia jaja powinny być już dobre.
Dla pewności wyciągnij jedno i spróbuj!
ZMNIEJSZ KALORYCZNOŚĆ MAJONEZU
Podczas świąt spożywamy bardzo dużo majonezu w różnych sałatkach, jako dodatek do jaj itp.
Warto pomyśleć o obniżeniu kaloryczności tych dań.
Spróbuj zastąpić połowę majonezu jogurtem naturalnym!
Zobaczysz, że smak potraw się nie zmieni, a dania będą lżejsze niż zwykle.
PRZEDŁUŻ ŚWIEŻOŚĆ PIECZENI
Szykujesz pieczeń na święta?
Musisz ją odpowiednio zabezpieczyć zanim włożysz ją do lodówki.
Pieczeń najlepiej owinąć folią aluminiową.
Chyba, że masz w domu bardzo duży szczelnie zamykany plastikowy pojemnik.
Tak zabezpieczoną pieczeń możemy przechowywać w lodówce nawet 4 dni.
JAK PRAWIDŁOWO PIEC BIAŁĄ KIEŁBASĘ?
Aby kiełbasa podczas pieczenia się nie rozpadła – musisz przestrzegać pewnej zasady.
Nie rozdzielaj pęt i nie obcinaj końcówek! Jeżeli to zrobisz to kiełbasa na pewno się rozpadnie.
Przed umieszczeniem kiełbasy w piekarniku nakłuj ją widelcem.
Dzięki temu tłuszcz będzie spokojnie wypływał i nie uszkodzi osłonki.
SPOSÓB NA CIASTO DROŻDŻOWE
Jeżeli chcesz aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie opadło to musisz pamiętać o tym żeby składniki z których przygotowujesz ciasto miały temperaturę pokojową.
Po upieczeniu nigdy nie wyciągaj ciasta z piekarnika tylko wyłącz go i uchyl drzwiczki.
Ciasto wyciągnij dopiero po 15 minutach.
Wtedy masz pewność, że nie opadnie.