Dieta i żywienie

Jajko na wiele sposobów- jak powinniśmy je jeść?

Jajka to podstawa polskiej kuchni. Kiedyś uważane za niezdrowe, obecnie powinny stanowić jeden z podstawowych elementów codziennej diety. Czy wiesz jednak pod jaką postacią najlepiej je jeść? Sprawdź!


1. NA TWARDO

Wraz z gotowaniem na miękko jest najzdrowszym sposobem przyrządzania jaj. Dlaczego? Otóż nie dość, że gotuje się je bez zbędnych dodatków (np. tłuszczu) to dodatkowo, dzięki ochronnej skorupce nie traci swoich cennych właściwości (Pod warunkiem, że nie są gotowane zbyt długo!). Taka forma jest zalecana szczególnie dla alergikówNależy jednak pamiętać o odpowiednim czasie gotowania- w tym przypadku należy włożyć je do wrzątku na ok. 8-10 minut.
Ilość kcal/ 100 g: 150

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/52143308163570750/

2. NA MIĘKKO

Tak jak w przypadku powyżej- jest najzdrowszą alternatywą podawania jaj- aby uzyskać jajko na miękko należy gotować je ok. 4-6 minut. Dzięki krótkiemu czasowi gotowania zwiększasz możliwość zachowania cennych wartości odżywczych. Są polecane szczególnie dla osób odchudzających się, chorych na cukrzycę i tarczycę.

Ilość kcal/ 100 g: 140

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/397442735835746830/ 

3. JAJECZNICA

Jest to również zdrowa metoda, jednak znalazła się na 3, ze względu na różnorodność dodatków- to od nich zależy, czy nasza jajecznica będzie zdrowa. Należy używać odpowiednich tłuszczów, świeżych warzyw i dobrzej jakości mięsa. Zależnie od ilości i rodzaju składników, śniadanie w tej formie może okazać się istną bombą kaloryczną.

Ilość kcal/ 100 g: ok. 210

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/653373858414127835/

4. SADZONE

Smażymy je podobnie jak jajecznicę, dlatego również należy zwrócić uwagę na rodzaj tłuszczu do smażenia. Często podawane jest z chlebem, czy jako dodatek do obiadu- wraz z ziemniakami, rybą czy mięsem. W porównaniu do jajecznicy, niestety częściej zdarza się nam je przypalić, co nie jest zbyt dobre dla naszego organizmu, natomiast nie możemy zaliczać tego sposobu do niezdrowych.

Ilość kcal/ 100 g: ok. 200

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/521573200578025565/

5. OMLET

Jeśli nie mówimy o „fit omlecie” to niestety, nie jest to najlepsza propozycja podania. Często omlety zawierają dużo mąki, tłuszczu, mleka a czasami i cukru. Najzdrowszą alternatywą są omlety warzywne. Aby zredukować jego kaloryczność, warto użyć mąki pełnoziarnistej, ksylitolu zamiast cukru i chudszego mleka.

Ilość kcal/ 100 g: ok. 240

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/267612402836516013/

6. KOGEL MOGEL

Kogel mogel to smak z dzieciństwa większości z nas. Dla tych, którzy jakimś sposobem go nie znają- są to po prostu utarte, surowe żółtka z cukrem. Niedość, że istnieje ryzyko zachorowania na salmonellę, to do jego przyrządzenia na 2 żółtka przypada aż 5 łyżeczek cukru! Nie ma nic złego w spożywaniu go od czasu do czasu, jednak jest najmniej wartościowym posiłkiem na tej liście.

Ilość kcal/ 100 g: ok. 300

źródło: https://pl.pinterest.com/pin/106749453648674529/

Popularne artykuły

Wypróbuj maseczkę z kiszonej kapusty!

Dostałeś SMS z terminem kolejnej szczepionki? Uważaj, to mogą być oszuści!

Omikron: Europa wprowadza nowe restrykcje! Nowe obostrzenia w wielu krajach.